Fon der Lajen o Orbanovoj izjavi: Rasna diskriminacija suprotna vrednostima EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je u subotu da je rasna diskriminacija suprotna vrednostima EU.
Ona je to rekla, odgovarajući na pitanje vezano za izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o "mešanju rasa".
 
Iako nije eksplicitno osudila izjave mađarskog čelnika, koje su izazvale revolt pre svega u Vašingtonu, Fon der Lajen je podsetila da bi sve zemlje članice EU, uključujući i Mađarsku trebalo da poštuju zajedničke univerzalne vrednosti o kojima se ne pregovara.
"Diskriminisati na osnovu rase znači gaziti vrednosti sadržane u evropskim i međunarodnim ugovorima", rekla je predsednica EK u intervjuu za slovački portal aktuality.sk.
 
Dodala je da je Evropska unija utemeljena na jednakosti, toleranciji, poštenju i pravdi.
Fon der Lajen do sada nije javno reagovala na Orbanove izjave. Portparol Evropske komisije je u utorak rekao da EK nikada ne komentariše izjave evropskih političkih zvaničnika.
 
Uz osude iz SAD, Orbanove reči su izazvale ostavku jedne od njegovih savetnica, koja je osudila čist nacistički tekst, kao i osudu Međunarodnog odbora Aušvica, užasnutog tim govorom.
 
Evropski parlament žestoko je kritikovao izjave mađarskog premijera, koje to telo smatra rasističkim.
 
Orban je prošle nedelje, tokom govora u Rumuniji, rekao da "postoji svet u kojem se Evropljani mešaju sa ljudima koji stižu izvan kontinenta, a što je svet mešanih rasa".
 
S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen, gde se Evropljani, poput Mađara, Rumuna i Slovaka, međusobno mešaju.
 
"Mi smo spremni da se mešamo, ali ne želimo postati mešana rasa", izjavio je.
  • /

    31.07.2022 09:32
    /
    @tasoli
    pricace ti nasi radnicu da u sociju jelo po nacionalnoj pripadnosti.
    prvi su isli bas rusi a zadnji tirgistanci.
    srbi su takodje jelu medju zadnjima.
    ovo ti je za prilog o ruskom rasizmu
  • Djuri

    30.07.2022 22:24
    Ma da
    Tako je protiv rasizma i sovinizma,medjutim sta cemo sa gasnom diskriminacijom?Uveli ste sankcije samim sebima,nastetili sopstvenoj ekonomiji izazvali inflaciju evro puko,cene gasa i ostale energije umogostrucene,pa ko je profitirao?Rusi koji to sve nesmetano izvoze,oruzje imaju svoje svakako i nista ih takvo nesprecava.Vasi ,,posrednici,,u trgovini energijom kao i rusi nikad sretniji!Koga vi predstavljate u EU?Sigurno ne 99% Muka mi je od vase lazne brige za rasizam.
  • max

    30.07.2022 20:18
    lažna demokratija
    Verujem da Ursula zna šta su formalne vrednosti UN, radi postozanja političkih interesa, a ne demokratskih principa po kojima treba svet da funkcioniše. Uvek se pitam da li ljudi poput nje, što pričaju nešto u šta ni sami ne veruju, imaju imalo srama i stida. Ona je poznata po mnogo čemu radikalnom, a nikako po pomirljivom i demokratskom stavu prema svetskoj politici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.