Gutereš: Čovečanstvo od nuklearnog uništenja deli samo jedna pogrešna procena

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da "samo jedan nesporazum, jedna pogrešna procena deli čovečanstvo od nuklearnog uništenja".

On je to rekao na početku dugo odlaganog sastanka na visokom nivou u UN, za reviziju međunarodnog Sporazuma o sprečavanju širenja nuklearnog oružja.

Gutereš je posebno pomenuo rat u Ukrajini i pretnju nuklearnim oružjem u sukobima na Bliskom istoku i u Aziji.

On je dodao da trenutna opasnost od nuklearnog sukoba "nije viđena još od vrhunca Hladnog rata".
 
Sporazum o sprečavanju širenja nuklearnog oružja na snazi je od 1970. i potpisala ga je 191 država.
 
Tada je pet prvobitnih nuklearnih sila, SAD, Kina, Rusija (tada Sovjetski Savez), Britanija i Francuska, pristalo da pregovara o budućoj eliminaciji njihovih arsenala.
 
Države bez nuklearnog oružja obavezale su se da ga neće praviti, u zamenu za garanciju da će moći da koriste nuklearnu energiju u miroljubive svrhe.
  • X

    02.08.2022 09:25
    X
    Vreme je!
  • Mile

    02.08.2022 08:32
    Mile
    Red bi bio,vise!!! Sta radi i kako se ponasa,danasnje covecanstvo...nuklearni rat bio bi pravi,izbor!!!
  • Mm

    02.08.2022 07:52
    Mm
    Iskreno....nebi bila neka steta! Ma koliko ovo suludo zvucilo!!! Celo covecanstvo kao i mi je preteralo bukvalno u svemu i posteno bi bilo dase sve ovo ocisti!!!Pa ko pretekne sve iznova!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet