"Asteriks i Obeliks su nacisti"

Junaci jednog od najpoznatijih francuskih stripova, Asteriks i Obeliks, su nacisti, tvrdi francuski filozof i istoričar Mišel Ser.
Junaci jednog od najpoznatijih francuskih stripova, Asteriks i Obeliks, su nacisti, tvrdi francuski filozof i istoričar Mišel Ser.

U emisiji koju nedeljom vodi na radiju Frans Inter, Ser je izjavio da popularni likovi, nastali iz pera Renea Iderzoa i Albera Gosinija, predstavljaju otelotvorenje nacističke doktrine, te da avanture malog Gala glorifikuju fašizam i nacizam. "Sve se vrti oko osvete, a sukobi se isključivo rešavaju pesnicama. Kao da je fizička snaga rešenje za sve probleme i sva zla. Isključiva upotreba fizičke snage je znak varvarstva i divljaštva", objašnjava Ser.

Stalno posezanje za magičnim napitkom, smatra francuski filozof, podstiče na dopingovanje kao način da se postigne cilj. "Taj magični napitak je zapravo droga, neka vrsta dopinga koji pojedini sportisti zloupotrebljavaju i od kojeg mogu i da umru", kaže Ser, navodeći da takav podsticaj nikako ne može da bude pedagoški.

U odbrani svoje teorije, Ser ukazuje i na sudbinu seoskog barda Harmoniksa kojeg na kraju svake priče vezuju za drvo kako ne bi svojim pevanjem remetio slavlje. Slika vezanog pesnika, po njemu, neodoljivo evocira reči nacističkog komandanta Hermana Geringa koji je imao običaj da kaže: "Kada čujem reč kultura, vadim pištolj". "Ovim albumima pravite poklonike upotrebe sile, droge i neprijatelja kulture. Oni predstavljaju pohvalu fašizma i nacizma", zaključuje Ser.
  • verbalni GzV

    22.09.2011 17:41
    Raughhhh
    Po meni , ovaj je uzimao više tog čarobnog napitka od Asteriksa i Obeliksa zajedno !
  • Пера

    22.09.2011 08:35
    М.Сер
    На чему је овај?
  • Boki

    22.09.2011 07:53
    Divlje svinjče !!!
    Ala ovaj ke*** !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet