Liderke Estonije i Finske: Rusi ne bi trebalo da odmore provode u Evropi

Liderke Estonije i Finske pozvale su evropske države da ne izdaju turističke vize Rusima, rekavši da oni ne bi trebalo odmore da provode u Evropi dok ruska vlada sprovodi invaziju na Ukrajinu.

Estonska premijerka Kaja Kalas (Kallas) napisala je na Tviteru da je "poseta Evropi privilegija, a ne ljudsko pravo" i da je vreme da se zaustave turisti iz Rusije.

Finska premijerka Sana Marin (Sanna) rekla je u ponedeljak za finske medije da nije u redu da Rusija sprovodi agresiju na tlu Evrope, a da Rusi žive normalno i putuju po njoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je danas nadu da će "zdrav razum" na kraju prevladati u evropskim zemljama koje pozivaju da se Rusima zabrani putovanje u EU.
 
Peskov je rekao da predlozi za takvu zabranu obično dolaze iz zemalja koje je Moskva već smatrala "neprijateljskim" i "mnoge od tih zemalja u svom neprijateljstvu tonu u zaborav".
 
"Mislim da će se vremenom zdrav razum nekako ispoljiti i oni koji su davali takve izjave doći će na svoje", rekao je Peskov.
 
Putinov bliski saradnik i zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev odbacio je Kalasovu izjavu u objavi na društvenim mrežama.
 
"Samo želim da je podsetim na još jednu izreku, činjenica da ste slobodni nije vaša zasluga, ali je naša mana", napisao je Medvedev.
 
Estonija i Finska članice su EU i graniče se sa Rusijom. EU je zaustavila sve letove ka Rusiji, ali kopnom Rusi i dalje mogu da udju u te zemlje i onda lete po ostatku Evrope.
  • Hell Bent Flyer

    10.08.2022 12:44
    @YYY
    "Pa ove dve zemlje su bile na strani fašista tako da ovo što pričaju ne čudi"

    Na cijoj je strani bila srbija za vreme WW2?

    Sa kime ono bese nedic saradjivao? Cetnici su ratovali na cijoj strani?
  • lala banat

    10.08.2022 11:12
    uh
    Fašističke zemlje zagovaraju ograničenje ponovo , vama treba zabraniti izlazak van svojih granica.
  • milicica

    10.08.2022 11:07
    sram vas bilo
    Hitler je bio mala maca za danasnji svet i politicare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet