Bivši radnici tvrde: Šerijatski zakon, mobing i seksualno zlostavljanje u Fondu OPEK u Beču

Bivši zaposleni Fonda Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u Beču tvrde da su u toj instituciji na radnom mestu bili izloženi diskriminišućim ponašanju, mobingu i seksualnom zlostavljanju.

Uz to kažu da se u celoj organizaciji primenjuje Šerijatski zakon. Fond je, međutim, odbacio sve optužbe.

Kako prenose austrijski mediji, sve su učestalije prijave vezano za organizaciju čije je sedište u bečkoj palati "Dojčmajster", u kojem radi oko 200 zaposlenih. U palati "Dojčmajster" se Fond OPEK-a od 1986. godine bavi pružanjem pomoći u razvoju.
Iako je Fond osnovan od članica OPEK-a, on nezavisno deluje od te organizacije i upravlja sa budžetom u visini od milijardu evra. Iza zidina bečke palate "vladaju" rukovodeći kadrovi sa diplomatskim statusom, pre svega pod saudijsko-arabijskim uticajem.
 
Sedam bivših i aktivno zaposlenih Fonda su bečkom magazinu "Profil" preneli kakva klima važi u tom zdanju. Tako žene prenose da su izložene seksualnim opaskama, pozivima na privatno druženje, pokušaju poljubaca, kao i da dobijaju u noćnim satima pornografske fotografije.
 
Posebno su diskriminaciji izloženi zaposleni koji nisu muslimani, i pre svega žene. Takođe kažu da u Fondu vlada homofobija. Suočen sa ovim tvrdnjama Fond je odbacio sve optužbe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet