Salman Ruždi na respiratoru nakon napada

Književnik Salman Ruždi, koji je napadnut uoči tribine u SAD, operisan je i stavljen na respirator.
"Vesti nisu dobre", rekao je agent britanskog pisca Endru Vajli za Njujork tajms.

"Salman će verovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra mu je izbodena i oštećena", naveo je Vajli.

Policija je uhapsila napadača koji je dojurio na binu amfiteatra gde je govorio Ruždi i napao pisca i njegovog sagovornika. 
 
Saopšteno je da je reč o 24-godišnjem Hadiju Mataru iz Nju Džerzija.
 
Ruždi (1947) je poznat po knjizi "Satanski stihovi" koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.
 
Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu deceniju, nakon što je iranski ajatolah Homeini izdao verski dekret (fatvu) kojom je naredio vernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.
 
Ruždi je u svet književnosti ušao 1981. godine, romanom "Deca ponoći", situiranom u njegov rodni Mumbaj, čija radnja počinje u ponoć 15. avgusta 1947, u trenutku kada Indija stiče nezavisnost od Velike Britanije.
  • Dušan

    14.08.2022 10:00
    Očekivao sam da mu se ovo dogodi mnogo ranije,tako da je proživeo bonus godine svog života,znao je šta može da mu se dogodi i pre nego što je napisao delo....isto tako i satiričari u Francuskoj kada su se drznuli da vređaju veru drugim narodima,morali su da budu svesni odgovora.
  • Anti

    14.08.2022 08:02
    Religija, opijum za narod.
    Treba zabraniti sve religije, svi će biti srećniji bez ispiranja mozga koje je suština svih religija.
  • Srdjan

    13.08.2022 19:49
    Uz posebno poštovanje prema književniku ostaje gorak ukus zapadne propagande. Koja je razlika između muslimanskog fanatizma prema Ruždiju i zabrani dela Puškina, Tolstoja, Majakovskog... Da li to zapadni svet uviđa? Nema razlike. Samo je fanatizam na različitim obalama iste reke mržnje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet