Severna Makedonija potpisala ugovor sa nemačkim proizvođačem električnih automobila

Vlada Severne Makedonije i nemački Next e.GO Mobile danas su Tetovu potpisali ugovor o državnoj pomoći investiciji tog nemačkog proizvođača električnih automobila.
Severna Makedonija potpisala ugovor sa nemačkim proizvođačem električnih automobila
Foto: Pixabay

Kako je saopšteno na potpisivanju tog ugovora, radi se investiciji koja predviđa kompletnu proizvodnju električnih IGO (e.GO) automobila u Tehnološko-indstrijoj razvojnoj zoni (TIRZ) "Tetovo".

Ugovor, podršku investiji za proizvpodnju eletričnih automobila sa nemačkom firmom, je u ime Vlade Severne Makedonije potpisala Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone, ali nisu objavljeni detalji tog dokumenta.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da se "danas postavljaju temelji investicije, koja je samo u prvoj fazi "teška 130 miliona evra" i koja će otvoriti najmanje 890 novih dobro plaćenih radnih mesta".
 
Električni automobil "i gou" koji će se proizvoditi u TIRZ u Tetovu je, kako je istakao, "koristan za urbane sredine i  istovremeno održiv, inovativan, ekonomičan i bez štetnih emisija gasova".
 
"Fabrika koja će se graditi ovde u TIRZ zoni u Tetovu, sastavni je deo globalnog proizvodnog kapaciteta 'IGO' namenjen snabdevanju kako nacionalnog tako i medjunarodnog izvoznog tržišta", rekao je Kovačevski.
 
Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je ocenio da "ovim višemilionskim ulaganjem kompanije 'I gou' u TIRZ Tetovo, gde će se prvi put proizvoditi električna vozila u Severnoj Makedoniji, počinje nova era u oblasti stranih investicija, ali i za gradjane u korišćenju električnih automobila".
 
"Istovremeno, ova investicija će doneti nove tehnologije i znanja iz automobilske industrije koji će biti značajni za razvoj industrijske proizvodnje, a ova fabrika će doprineti i jačanju izvoza", istakao je Bekteši.
 
Vlada Severne Makedonije je pre dva dana donela odluku da podrži, kako je tada saopšteno, multimilionski investiciju Next e.GO Mobile SE iz  Ahena u Nemačkoj, koja će otvoriti 3.000 do 4.000 novih radnih mesta u TIRZ "Tetovo".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.