Francuska ukida obaveznu RTV pretplatu

Francuski Ustavni savet odobrio je ukidanje obavezne RTV pretplate i nametnuo stroge zahteve Vladi - da garantuje finansiranje i nezavisnost javnog servisa, preneo je Dojče vele.
Francuska ukida obaveznu RTV pretplatu
Foto: Pixabay
Ustavni savet, koji ne pravi letnju pauzu, odobrio je paket pomoći građanima od 20 milijardi evra i rebalans budžeta za 2022, koji uključuje ukidanje RTV pretplate. Ta odluka znači 138 evra više godišnje u svakom domaćinstvu, koje do sada nije bilo oslobođeno RTV pretplate.
Javni servis neće biti privatizovan, nego će biti finansiran od poreza, odnosno iz državnog budžeta. Na taj način bi građani zapravo nastavili da sufinansiraju javnis servis, ali indirektno. Upravo to izaziva kritike u Francuskoj, jer postoji rizik da javni servisi postanu zavisni od politike.
Ukidanje pretplate je bilo predizborno obećanje predsednika Emanuela Makrona, koji je ponovo izabran u aprilu. Donji dom parlamenta je to odobrio krajem jula, a Senat početkom avgusta.
 
Obavezna pretplata je bila glavni izvor prihoda za Radio Frans, Frans televizion, za programe za inostranstvo, kao što je TV5 Mond, za radio arhivu INA, kao i za TV projekat sa nemačkom ARTE.
 
Dojče vele je dodao da je Norveška ukinula RTV pretplatu 2020. i zamenila je porezom koji zavisi od prihoda građana. Javni servis se takođe finansira porezom u susednim skandinavskim zemljama, Danskoj, Finskoj i Švedskoj.
  • Zare

    15.08.2022 14:44
    @La La
    Francuzi imaju toliki prihod da mogu sav taj porez da plate i da poted toga lepo zive. Sto se mene tice, sve kanale bih skremblovao pa i tu farsu od javnog servisa koji je postao agitprop vladajuce stranke. Ono sto zelis da gledas. Plati.
  • La La

    15.08.2022 10:37
    Porez
    Pre nego krene euforija kako je u Srbiji loše a u Francuskoj dobro, da znate da u Francuskoj postoji porez na stanovanje "Taxe d'habitation", a ako ste i vlasnik nekretnine onda i porez na vlasništvo "Taxe foncière". Pretplata je 138 evra godišnje za TV. Ako ovo ukinu, što sumnjam, to je samo kapljica u moru poreza. Porez na platu, od neto plate plaća se porez na dohodak "l'impôt sur le revenu". I tako dalje....
  • Nesa

    15.08.2022 08:43
    Nesa
    Bravo za Francuski bratski narod!!! Tako se brine o gradjanima a ne ko ovi SNS lopovi i crno ispod nokta cenam oteti! To je znak da smo u debelom bankrotu!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet