VIDEO Doktorka o masakru na Cetinju: "Ono što je Vojvođaninu nasilje, Crnogorcu nije"

Psihijatar Branka Purlija na javnom servisu Crne Gore govorila je o masakru koji se u petak dogodio na Cetinju.
Njeno objašnjenje desetostrukog ubistva izazvalo je brune reakcije. Jedni smatraju da su njene reči skandalozne, drugi da su izvučene iz konteksta.
Naime, kada je upitana da li je na osnovu ponašanja masovnog ubice Vuka Borilovića, naročito u danima pre masakra, moglo da se proceni da će izvršiti tako težak zločin, ona je rekla da se cela slika događaja mora posmatrati kroz "mentalitet sredine", u ovom slučaju na Cetinju.
"Nije pohvalno govoriti o psihičkom stanju, pogotovo preminulog. Takođe, moramo znati da živimo u Crnoj Gori, da su Crnogorci poznati po svom temperamentu, naročito na Cetinju. Vrlo obrazovani i gospodski ljudi, Cetinjani i Nikšićani i uopšte svi Crnogorci. Oni su hrabri ljudi, imaju izrazit humor, poznato je da svaka zgrada na Cetinju ima svoj naziv i svaki psihijatar mora da poznaje mentalitet sredine, odnosno te osobe. Ako uporedite mladića iz Vojvodine i mladića iz Crne Gore iz bilo kog grada, ono što radi mladić iz Crne Gore, ono što je nama normalno, ovom mladiću iz Vojvodine će biti nasilničko ponašanje. Što nije tako, nama je to jednostavno u temperamentu", rekla je doktorka Purlija.
 
Ipak, u nastavku svog izlaganja, ona je nedvosmisleno govorila o ubici Boriloviću kao o duševno poremećenoj osobi.
 
"Međutim, potpuno je jasno da se ovde radi o poremećaju ponašanja obojenim jakim afektom. Moglo bi biti, ali ograđujem se, da bi moglo biti da se ovde pojavila teža duševna bolest, odnosno da se pojavila akutna prolazna psihoza sa interpretivnim halucinacijama. To bi značilo da je konkretna osoba počela pokazivati promene ponašanja u poslednjih dan ili dva ili poslednjih meseci u smislu da je čula glasove koji mu naređuju: Ubi tu osobu, tu osobu i tu osobu...", rekla je doktorka.
 
 
Dodala je da se sve desilo u situaciji kada je "država destabilizovana".
 
"Imamo epidemiju korone koja nas je sve iscrpela, zatim pojavu pojačanog nasilničkog ponašanja u porodici, nasilja među omladinom, suicida, sve su to pojave koje su na kraju dovele do ovoga."
  • Šokirana

    19.08.2022 08:17
    SKANDALOZNO
    Kad ovako razmislja i prica intelektualac," stručnjak" to je dokaz da se na volseban nacin dolazi do diploma. Pametnom dosta.
  • Temperamentan

    18.08.2022 05:43
    Nameštanje
    Gde možeš mladića iz Vojvodine i mladića iz CG uporediti?U Vojvodini mladić namešta plug za oranje,u CG mladić namešta mobilni u kafiću....
  • Mox

    17.08.2022 17:45
    Vojvođanin
    Živim u Vojvodini preko 50 godina. Interesantan fenomen je menjanje mentaliteta u Vojvodini. Što se tiče kulture, verujem da još uvek prednjači u odnosu na ostale, ali je mentalitet sve žešći, impulsivniji. Uticaj doseljvanja, nas medija, pa i generacijski jaz, kriminalne i navijačke grupe... Sve je to narušilo nekadašnjeg Lalu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet