Rusi tvrde da NATO želi da okupira BiH

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini optužila je NATO da priprema planove za "okupaciju" te zemlje.
Rusi tvrde da NATO želi da okupira BiH
Foto: Pixabay
Tako je ponovo zaoštrila retoriku zbog planova da se ona priključi alijansi, što je odmah osudila šefica bosanskohercegovačke diplomatije.
 

Na Fejsbuk stranici ruske ambasade postavljena je objava u kojoj piše kako su "zapazili sve više nagađanja" o sudbini mirovne operacije Evropske unije u BiH pod nazivom Althea čiji je mandat da nadzire bezbednost u toj zemlji i vojno reaguje u slučaju potrebe, prenosi Hina.

Mandat EUFOR-a u BiH svake godine mora da produži Savet bezbednosti UN, a pojavile su se pretpostavke da bi Moskva ove godine na to mogla da stavi veto, kao rezultat globalnog sukoba sa Zapadom zbog rata u Ukrajini.
 
Iz NATO su ranije potvrdili da razmatraju i takav scenario i da razvijaju planove koji će obezbediti da BiH ne bude u bezbednosnom vakumu, posebno tokom krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.
 
Ruska diplomatija je sada je sve to opisala kao "propagandnu galamu", čiji je krajnji cilj dovođenje NATO u BiH.
 
"Izgleda da pojedine zapadne države, pre svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za 'NATOizaciju' BiH. To se nikako ne radi u interesu jačanja unutrašnje bezbednosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije", navodi se u ruskoj izjavi.
 
Dodaje se da taj plan uključuje i "provokacije" kojima će se dokazati navodna slabost EUFOR-a i "potreba njihove zamene okupatorskim trupama NATO".
 
Ambasada ocenjuje da je stanje u BiH stabilno i da nije potrebno da Nemačka šalje svoje vojnike kao pojačanje EUFOR-u.
 
Vlastima u BiH upućen je poziv da ne učestvuju u "nameštenoj igri označenih karata".
 
Na to je ubrzo reagovala ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković, koja je Rusima odgovorila da NATO snage nisu nikakav okupator, a da BiH ima pravo da sprovodi svoje odluke, pa tako i one da postane članica Alijanse.
 
"Od Ruske Federacije, kao i od svih država, koje su garanti Dejtonskog sporazuma, očekujemo da se suzdrži od bilo kakvih izjava koje ne doprinose miru i stabilnosti, uključujući i spominjanje neidentifikovanih provokacija, te očekujemo da podrže funkcionisanje države u skladu s Ustavom i zakonima, a u interesu građana", izjavila je Turković.
  • /

    17.08.2022 22:31
    /
    nece to biti okupacija vec specijalna operacija protiv nacista...zar ne?
  • Zdravko

    17.08.2022 12:19
    Putinu su Srbija i BiH jako bitne jer preko njih zajeba*a Evropu.
  • Neka

    17.08.2022 09:41
    Putin drži nos u svojoj rusiji, misli da ratuje sa Natom opet preko naših ledja. Nismo braca ni sa rusima ni sa Nato. Podmuklost putinova je očigledna. Ne treba da nas brani a naročito ne u sprezi sa dodikom ratnim profiterom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet