Jandroković: Ne priznajemo optužnicu Srbije protiv hrvatskih pilota

Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković rekao je da Zagreb odbacuje optužnicu protiv hrvatskih pilota koja je podignuta u Srbiji i da će Hrvatska "zaštititi svoje građane".
Jandroković: Ne priznajemo optužnicu Srbije protiv hrvatskih pilota
Foto: Pixabay
Naveo je da će Hrvatska koristiti pregovore Srbije sa Evropskom unijom "kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati".
"Ako žele prema Evropskoj uniji, moraju da se evropski ponašaju. Moraju da odluče da li žele prema Rusiji ili Zapadu", rekao je Jandroković, prenosi N1.
On je ocenio da je optužnica "političke prirode" i da "nema nikakvog pravnog utemeljenja".
 
"Srbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota pokušava da skrene pažnju sa svojih problema. To što oni rade ne doprinosi ni na koji način poboljšanju naših bilateralnih odnosa", rekao je Jandroković.
 
Dodao je da je Srbija "zemlja koja ima puno sopstvenih problema", navodeći pitanje Kosova ili odluke o tome da li Beograd, kako je rekao, želi "na rusku ili na stranu Zapada".
 
Apelacioni sud u Beogradu u četvrtak je potvrdio optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota koja ih tereti za ratni zločin nad civilima tokom akcije "Oluja".
 
Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je 31. marta pripadnike Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, koji se u to vreme zvao Bosanski Novi.
 
U tim napadima poginulo je 13 osoba, od kojih šestoro dece, a povređene su 24 osobe.
  • Обсервер

    22.08.2022 11:17
    Спин
    Поштовани г. Јандроковић не негира злочин, не каже да се то није десило и да су неправедно оптужени, већ спином скреће воду на другу воденицу !
  • @agatoni,aga...

    22.08.2022 09:19
    Šta ćeš u Jasenovcu kad gori Kosovo?
    Kreći da braniš Kosovo, čeka te NATO, "junačino".
    Šta je - ne smeš?
  • 002211

    22.08.2022 09:12
    Okej. :)))))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet