Istraživanje: Gotovo polovini Evrope preti suša

Gotovo polovini Evrope preti suša, navodi se u izveštaju Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije.
Istraživanje: Gotovo polovini Evrope preti suša
Foto: Pixabay
U izveštaju se navodi da je 10. avgusta 47 odsto evropske teritorije doseglo novi upozorenja na sušu, dok je 17 odsto ispitanih regiona u stanju pune pripravnosti.
Naučnici kažu da su suvi uslovi povezani s retkim padavinama i brojnim toplotnim talasima od maja i nadalje, koji su uticali na pad nivoa reka širom Evrope. 
Smanjene količine vode takođe su negativno uticale na energetski sektor kako za proizvodnju hidroenergije, tako i za rashladne sastave drugih elektrana.
 
Suša je značajno smanjila prinose useva, pri čemu su najviše pogođeni kukuruz, soja i suncokret, rekli su naučnici. 
 
"Vlažnost tla i vegetacija ozbiljno su pogođeni", navodi se u izveštaju uz popis preko desetak zemalja u kojima raste opasnost od suše, uključujući Nemačku, Francusku i Britaniju.
 
Padavine bi mogle ublažiti uslove
 
U izveštaju takođe piše da su regioni u kojima se uslovi najviše pogoršavaju oni koji su već bili pogođeni sušom u proleće 2022. godine. Na primer severna Italija, jugoistočna Francuska i neka područja u Mađarskoj i Rumuniji.
Naučnici predviđaju da će uslovi, topliji i sušniji od normalnih, verovatno biti do novembra u zapadnoj evro-mediteranskoj regiji. 
 
"Nedavne padavine mogle bi ublažiti uslove suše u nekim regionima Evrope. Međutim, u nekim su područjima povezane grmljavinske oluje uzrokovale štetu i mogle bi ograničiti blagotvorne efekte padavina", rekli su stručnjaci.

Teme

suša

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet