Popularnost ekstremne desnice u Švedskoj raste pred izbore

Krajnje desna, evroskeptična partija Švedske demokrate prestigla je u anketema po popularnosti vodeću opozicionu partiju, nekoliko nedelja pre parlamentarnih izbora u Švedskoj, 11. septembra.
Popularnost ekstremne desnice u Švedskoj raste pred izbore
Foto: Pixabay

Prema najnovijem ispitivanju javnog mnjenja švedske javne televizije SVT i agencije Novus, Švedske demokrate sada su glavni suparnik vladajućoj manjinskoj koaliciji koju predvodi Švedska socijaldemokratska partija premijerke Madgalene Anderson.  

Prema toj anketi, Švedske demokrate uživaju popularnost 21,5 odsto birača, u odnosu na 17,4 odsto koliko ih podržava opozicionu liberalno-konzervativnu Umerenu partiju. Vladajuće socijaldemokrate uživaju naklonost 27,8 odsto učesnika ankete, preneo je portal Euraktiv Srbija.
 
Ipak, lider Švedskih demokrata Džimi Akeson je, na pitanje o izgledima da postane primijer, rekao da ne želi da govori o tome pre izbora.
 
U intervjuu za švedski radio P3 on je odbio da kaže i da li će, u slučaju da njegova stranka pobedi na izborima tražiti da postane šef vlade, kao i da li će Švedske demokrate učestvovati u nekoj eventualnoj budućoj desničarskoj vladi.
 
"Mislim da u ovom trenutku ne treba da sedim i povlačim neke crvene linije kako vlada treba da izgleda. Odluku o tome treba da donesemo posle izbora. Da je po meni, bio bi u većinskoj vladi, ali neću moći da to uradim sam", rekao je Akeson.
 
U švedskom parlamentu trenutno sede poslanici četiri partije leve orijentacije i četiri partije desnice, što povećava izglede da će sastav buduće izvršne vlasti biti plod pregovora.
 
Lider opozicione Umerene partije Ulf Kristerson ranije je odbacio mogućnost da neka partija ekstremne desnice uđe u eventualnu buduću vladu desnog centra, ali je ipak ostavio otvorena vrata za neku vrstu saradnje sa Švedskim demokratama.
 
"Želim da im dam ozbiljan uticaj o čemu ćemo se dogovoriti pre izbora vlade. Da imamo zajedničku viziju šta želimo da postignemo i da imamo konkretne ciljeve", rekao je Kristerson za švedski dnevnik DN.
 
Ankete sugerišu i da će ishod izbora u Švedskoj biti veoma tesan, posto razlika između bloka levih stranaka i bloka desnice iznosi svega 0,3 odsto.
 
Progoze su da bi vladajuća koalicija Socijaldemokrata, Zelene partije, Partije levice i Partije centra mogla da osvoji 49,6 odsto glasova, a desni blok, koji čine umerenjaci, demohrišćani, libarali i krajnje desne Švedske demokrate 49,3 odsto.
 
Izraženo u mandatima, to bi značilo da bi stranke levo od centra imale samo jednog poslanika više u parlamentu kojii ima 149 mesta.  
 
Švedskim demokratama, koje su osnovane 1988. godine kao naslednik Švedske partije, pripisuju se ekstremni nacionalizam, ksenofobija, antimigrantska politika i antiglobalizam. U početku, idelogija  te partije se zasnivala na švedskom fašizmu i teorijama belačke suprematije.
  • Bojan

    24.08.2022 07:55
    Samo konzevrativno
    Idemo svesno u desno.
  • /

    23.08.2022 22:38
    /
    iza svake eu desnice stoji ruski novac
  • ghg

    23.08.2022 17:52
    da pogodim -
    vrlo popularna međ tamošnjim srbima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet