Predsednica Tajvana: Peking i Moskva su pretnja svetskom poretku

Predsednica Tajvana Caj Ing Ven izjavila je danas da Peking i Moskva predstavljaju pretnju svetskom poretku zbog kineskih vojnih manevara u blizini Tajvana i ruske invazije na Ukrajinu.

Ti događaji pokazuju kako autoritarne zemlje remete svetski poredak, rekla je Caj Ing Vej tokom sastanka sa američkom senatorkom Maršom Blekburn.

Caj Ing Ven i Marša Blekburn su naglasile važnost ekonomskih veza, javlja AP.

Marša Blekburn je na Tajvan stigla posle poseta Fidžiju, Solomonskim ostrvima i Papui Novoj Gvineji.
 
"Indopacifički region je sledeća granica prema novoj osovini zla. Moramo se suprotstaviti kineskoj Komunističkoj partiji", rekla je Marša Blekburn, koja podržava bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.
  • Ташоли

    26.08.2022 17:19
    Фали флоскула "светски поредак заснован на правилима". Онај заснован на међународном праву сахрањен је неоправданим и ничим изазваним нападом НАТО на СРЈ.
  • Samo Konkretno

    26.08.2022 12:41
    Pa naravno
    Da je ugrožen trenutni svetski poredak. I treba da se menja, jer je zasnovan na vlasti manjine (prebogate) nad ogromnom većinom (siromašnom). Možda ni taj novi multipolarni svetski poredak neće biti potpuno dobar za sve, ali će svakako biti bolji za većinu.
  • Džoni

    26.08.2022 12:30
    treba malo poznavati istoriju
    I jedni i drugi zapravo čine odmetničku i revolucionarnu vlast. Užasavam se tih dvostrukih aršina, kada amerikancima i njihovim satelitima nešto odgovara podržaće to makar to bio i sam Hitler. Treba reći da je poslednji kineski imperator Pu Ji iz dinastije Đing smenjen nelegitimno od strane istog ideologa i ovih u Pekingu i ovih na Tajvanu (zato ga svi slave, zato njegov mauzolej u Kini niko nije dirao.12. februara 1912 Pu je bio je prisiljen da abdicira. Nakon tog zbacivanja Kinom (celom) je zavladala nacionalistička stranka Kuotming. Nakon nekoliko godina u Kini izbija građanski rat koji traje i u toku drugog svetskog rata i okončava se 1950.godine. Lider Kuotminga (liider do tada jedinstvene i celovite Kine) pobegao je na Tajvan, a Kinom je zavladao Komunistički režim i od tada datira ovaj sukob. Sem toga Tajvan se zvanično naziva REPUBLIKA KINA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.