Rusija u UN blokirala zajedničku izjavu o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja

Rusija je blokirala u Ujedinjenim nacijama izjavu koja ima za cilj jačanje Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.
Rusija u UN blokirala zajedničku izjavu o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja
Foto: Pixabay
Moskva se usprotivila klauzuli koja se odnosi na kontrolu nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini.
Završna sednica bila je odložena više od četiri sata zbog ruskog odbijanja da potpiše izjavu podrške sporazumu, u kojoj se spominje nuklearna elektrana Zaporožje, koju pod kontrolom drže ruske snage, navodi Gardijan.
U konačnom nacrtu teksta naglašena je "najveća važnost obezbeđivanja kontrole nad nuklearnim postrojenjima od strane nadležnih ukrajinskih organa… kao što je nuklearna elektrana Zaporožje".
 
Ruska delegacija je jedina bila protiv dogovorenog teksta, ali je za neuspeh konferencije okrivila Ukrajinu i njene "zaštitnike", nazvavši pregovore "jednostranom igrom", prenosi Gardijan.
 
Nakon davanja izjave, ruska delegacija je izašla iz sale UN.
 
Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja sklopljen je 1968. i u njemu su se države koje imaju nuklearno oružje obavezale da će se razoružati, dok su države bez nuklearnog oružja obećale da ga neće nabaviti, a ovo je druga petogodišnja konferencija bez zajedničke izjave kojom bi se države ponovo obavezale na ciljeve sporazuma.
 
U četvrtak je elektrana Zaporožje privremeno isključena iz ukrajinske električne mreže, ali je veza ponovno uspostavljena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.