Mađarski zvaničnici: Obrazovanje postaje previše ženstveno

Mađarska Državna uprava za reviziju (NAO) izrazila je zabrinutost da postoji opasnost da obrazovni sistem zemlje postaje "previše ženstven".
Mađarski zvaničnici: Obrazovanje postaje previše ženstveno
Foto: Pixabay
Reč je o državnom telu koje je blisko mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. U novoj studiji, vlasti su upozorile da bi obrazovanje u Mađarskoj moglo predstavljati demografske izazove i uticati na razvoj dečaka.
"Fenomen nazvan 'ružičasto obrazovanje' ima brojne ekonomske i društvene posledice. Ako obrazovanje favorizuje ženske osobine kao što je emocionalna i društvena zrelost i zbog toga uzrokuje preveliku zastupljenost žena na univerzitetu, rodna ravnopravnost biće značajno oslabljena", piše u studiji.
Takođe se upozorava da muškarci, skloniji preuzimanju rizika i poduzetništvu, neće moći da razviju svoj potencijal. U izveštaju NAO-a navodi se da to može dovesti do "mentalnih problema i problema u ponašanju" kada su njihova kreativnost i inovativnost "nužni za optimalan razvoj ekonomije".
 
Uprava za reviziju takođe kaže da bi "ružičasto obrazovanje" moglo uzrokovati demografske probleme jer obrazovane žene ne bi mogle da pronađu slično obrazovane supružnike. Kažu da bi to moglo dovesti do pada plodnosti.
 
Studiju je oštro osudio liberalni opozicioni poslanik Endre Tot, koji je na Fejsbuku rekao da je priča o muškim i ženskim kvalitetima "potpuna naučna besmislica". 
 
"Vreme je da skinemo naočare iz prošlog veka", napisao je Tot.
 
Mađarski premijer Orban promovisao je konzervativnu revoluciju otkako se vratio na vlast 2010. i obećao je da će podsticati natalitet. Kao deo te "revolucije" zabranjivao je LGBT sadržaje za decu i ocrnjivao imigraciju. 
 
Poverenik za ljudska prava Saveta Evrope primetio je 2019. nazadovanje prava žena i ravnopravnosti polova u Mađarskoj. Iako je Mađarska nedavno dobila predsednicu Katalin Novak, ministarka pravosuđa Judit Varga je jedina žena u vladi.
 
Mađarska se nalazi na pretposlednjem mestu u EU po broju poslanica. 
  • marjan

    30.08.2022 06:57
    malo udarili kompleksi braću mađare hahahah

    ccc dokle smo došli... do toga da žena ne mora da gleda za koga će pre da se uda u 17. godini... i još je i obrazovanija!!!
  • Vladan

    29.08.2022 09:47
    @Feminizitano

    Kakva glupava zamena teza. Ko god se školovao dobro se seća bilmeza kojima se knjiga ne otvara, naravno da takvi ne završe kao učitelji i nastavnici. Dodatni dokaz da je problem odsustva volje za ozbiljan rad sa decom je taj da su većina veroučitelja muškarci - znači vole i oni lakše poslove, ali preferiraju one za koje nije zapravo potrebno da se ozbiljno baviš strukom.
  • Statistische Bikini

    28.08.2022 13:35
    Klasičan slučaj zloupotrebe statistike.
    Šta su u osnovi uradili? Anketirali 700 ispitanika da odrede da li su osobine više muške ili ženske (čisto da ne ostanu bez stereotipa), a zatim od toga i drugih dubioznih izvora ispredali priču koju su i hteli - isto kao što nas žacnu i ... ehem... logične izjave našeg ministra za porodicu i demografiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet