Nema dogovora o sporazumu UN o zaštiti mora i okeana

Diplomate iz celog sveta nisu uspele da postignu dogovor o sporazumu Ujedinjenih nacija osmišljenom da zaštiti morski svet, pošto je peta runda pregovora u zastoju.
Nema dogovora o sporazumu UN o zaštiti mora i okeana
Foto: Pixabay
Pregovori u sedištu UN-a u Njujorku prekinuti su posle dvonedeljnih razgovora za koje su se ekolozi nadali da će premostiti jaz u međunarodnim merama zaštite mora.

Predloženi sporazum bi postavio pravila za zaštitu biodiverziteta u dve trećine oblasti svetskog okeana koje su van nacionalnih jurisdikcija.

"Manje od jedan odsto otvorenog mora zaštićeno je bez novog sporazuma, a zaštite delova mora nisu dovoljne za ugrožene vrste", rekla je zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD Maksin Berket.
 
Globalni cilj je da se 30 odsto površine okeana odvoji kao neka vrsta morskog utočišta.
 
Zdravlje okeana je takođe ključno za borbu protiv klimatskih promena jer više od 90 odsto viška toplote izazvane klimatskim promenama apsorbuje more.
 
Ambasadorka Belizea pri UN Dženin Felson izjavila je da na Karibima sredstva za život direktno zavise od zdravlja okeana.
 
Učesnici kampanje su izrazili razočaranje zbog neuspeha da se postigne dogovor, ali su rekli da su razgovori doneli određeni napredak.
 
Pregovori će se nastaviti sledeće godine osim ako se ne sazove posebna vanredna sednica pre kraja 2022.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.