Cene benzina i karata za javni prevoz u Nemačkoj skaču posle isteka subvencija

Cene benzina i javnog prevoza u Nemačkoj porasle su danas nakon što su vladine subvencije istekle, na štetu potrošača koji se već bore sa visokim troškovima energije.
Cene benzina i karata za javni prevoz u Nemačkoj skaču posle isteka subvencija
Foto: Pixabay
Najveći nemački auto-klub ADAC saopštio je da su prve procene pokazale da je prosečna cena jednog litra benzina oko 0,25 evra skuplja ovog jutra nego prethodnog dana. Dizel gorivo je skuplje oko 0,10 evra.
Današnji dan u Nemačkoj je označio kraj privremenog smanjenja poreza na benzin i posebnih mesečnih karata za javni prevoz od devet evra koje je vlada odredila u maju kako bi umanjila posledice inflacije.
Karta za javni prevoz sa popustom, koja se može koristiti u svim lokalnim i regionalnim autobusima i vozovima, pozdravljena je kao poseban uspeh jer je omogućila milionima ljudi da jeftino putuju zemljom, uz uštedu procenjenih 1,8 miliona metričkih tona emisije ugljen-dioksida.
 
Borci za zaštitu životne sredine pozvali su da se popust na karte u nekom obliku produži. Nemački ministar saobraćaja rekao je da razmatra tu ideju.
 
Vlada pokušava da podstakne potrošače i preduzeća da štede energiju na bilo koji način kako bi sprečili nestašicu tokom zimskih meseci, nakon što je Rusija naglo smanjila dotok prirodnog gasa u Nemačku.
 
Nedavno je objavljeno da će ove zime biti snižene temperature u javnim kancelarijama i da će noću biti isključeno osvetljenje na uličnim reklamama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.