Nemačka plaća 28 miliona evra porodicama olimpijaca ubijenih u Minhenu 1972.

Nemačka vlada potvrdila je danas da će porodice 11 izraelskih sportista koje su ubili palestinski napadači na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, dobiti 28 miliona evra odštete.
Nemačka plaća 28 miliona evra porodicama olimpijaca ubijenih u Minhenu 1972.
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ta suma obuhvatiće i prethodne isplate.
 
To je znatno veći iznos od 10 miliona evra koliko je Nemačka prvobitno ponudila porodicama uoči obeležavanja 50. godišnjice masakra. Komemoracija je predvidjena za ponedeljak.
Nemački kancelar Olaf Šolc zadovoljan je zbog dogovora sa porodicama žrtava, rekao je portparol Vlade.
 
"Nemačka ističe svoju odgovornost za greške koje su tamo napravljene 1972. godine, ali i decenijama koje su usledile", dodao je.
Upitan da li bi Nemačka prihvatila izvinjenje za napad od trenutnog palestinskog rukovodstva, portparol je rekao: "Da". 
 
On je dodao da se o tom pitanju nije govorilo na nedavnom sastanku u Berlinu sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom koji je odbacio pitanja o mogućem izvinjenju i optužio Izrael da je "počinio 50 holokausta protiv Palestinaca", što je izazvalo gnev u Nemačkoj i šire.
 
U sklopu dogovora sa porodicama, Nemačka je pristala da prizna greške koje su tadašnje vlasti napravile i da dozvoli nemačkim i izraelskim istoričarima da preispitaju događaje oko napada.
 
Napad na sportiste dogodio se 5. septembra 1972, kada je osmočlana palestinska grupa "Crni septembar" ušla u zgradu u Olimpijskom selu u kojoj su bili smešteni izraelski sportisti i ubila dvoje, a devetoro zadržala kao taoce. U akciji spasavanja poginula su petorica sportista i šestorica trenera, kao i jedan nemački policajac.
 
Cilj napada bio je da se puste 232 politička zatvorenika koje je držao Izrael, nemački teroristi Ulrike Majnhof i Andreas Bader i japanski terorista Kozo Okamoto.
 
Tokom akcije spasavanja ubijena su petorica terorista, a trojica su uhapšena.
 
Porodice ubijenih optužile su Nemačku da nije uspela da obezbedi Olimpijsko selo odbijajući pomoć Izraela, a zatim i grešeći u operaciji spasavanja.
 
Nemačka je odmah posle napada uplatila rođacima žrtava oko 4,19 miliona maraka, odnosno oko dva miliona evra, navelo je ministarstvo. Agencija DPA prenela je da su rođaci 2002. dobili još tri miliona evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.