Traži se 25 muškaraca da čuvaju papu, moraju ispuniti četiri uslova

Najmanja vojska na svetu, u najmanjoj državi na svetu, povećaće se i traži nekolicinu dobrih ljudi.
Elitna i živopisno odevena Švajcarska garda za glavni cilj ima da zaštiti papu i Vatikan, koji se prostire na 108 hektara, a trenutno obuhvata 110 pripadnika. Uoči Svete godine 2025, kada se očekuje da će milioni hodočasnika posetiti Vatikan, garda će se povećati za 25 pripadnika na ukupno 135, što je povećanje od gotovo 23 odsto.
Kako bi pomogla u zapošljavanju, Švajcarska garda otvorila je novu kancelariju za medije i kontakt u Švajcarskoj, navodi se u saopštenju koje je Garda objavila u četvrtak.
Mogu da se jave neoženjeni Švajcarci starosti između 19 i 31 godine, katolici dobrog zdravlja, s "besprekornom reputacijom i visoki najmanje 1.74 metra, da su završili osnovnu obuku u švajcarskoj vojsci", navodi se na internet stranici Garde.
 
Mogu se venčati nakon što su odslužili pet godina. Jedinica čija je glavna misija zaštita pape bila je isključivo muška od osnivanja 1506. Međutim, to bi  moglo da se promeni.
 
Njihova nova kasarna u Vatikanu, koja počinje da se gradi 2026, biće namenjena za smeštaj pripadnica ako im papa Franja ili njegovi naslednici dopuste da im se pridruže.
 
Franja (85) je imenovao žene na brojne visoke položaje i vodeća mesta u vatikanskoj administraciji. U martu je predstavio novi propis koji će svakom krštenom katoliku laiku, uključujući žene, omogućiti da bude na čelu većine vatikanskih odeljenja.
 
Švajcarska fodnacija već je prikupila više od 37 miliona švajcarskih franaka od procenjenih 45 miliona koliko je potrebno za zamenu sadašnje 150 godina stare kasarne.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet