Tešić osuđen na dvadeset godina zbog streljanja 17 muškaraca iz Srebrenice

Sud Bosne i Hercegovine doneo je prvostepenu presudu kojom je Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u streljanju 17 muškaraca s područja Srebrenice 1995. godine.
Tešić je bio optužen kao pripadnik voda vojne policije Vlaseničke brigade za pomaganje u genocidu, ali mu je Sud BiH izrekao kaznu za zločin protiv čovečnosti.
Sudsko veće je ocenilo da nije dokazano da je Tešić imao genocidnu nameru ili bio svestan te namere kod drugih, ali da jeste bio svestan širokog i sistematskog napada na bošnjačko civilno stanovništvo zaštićene enklave Srebrenica.
"Pripadnici Vlaseničke brigade su u sklopu tog napada streljali grupu od 17 muškaraca, od kojih je jedan uspeo pobeći", navela je predsedavajuća Veća Mira Smajlović.
 
Ona je podsetila na to da je preživeli svedočio o tome da je u Lukama izdvojen u grupi od 22 muškarca i da su posle zlostavljanja u školi odvezeni na lokaciju na kojoj su vojnici, upalivši svetla i otvorivši stranicu kamiona, prebacivali muškarce i ubijali.
 
Smajlović je napomenula da je svedok opisao da je jedan od vojnika imao prirodno belu kosu i da je na fotografiji prepoznao optuženog.
 
Ona je dodala da je i nekadašnji pomoćnik za bezbednost u Vlaseničkoj brigadi potvrdio učešće Tešića u ovim likvidacijama, te naveo da su vojnici posle ubistava prišli telima ubijenih radi pljačke.
 
Predsedavajuća Veća je još kazala da je ovaj svedok rekao da mu je Tešić pokazao mesto gde su tela naknadno zakopana, kao i da je optuženi u to vreme htio da prizna učešće, ali da je imao pretnje. Veće nije našlo olakšavajućih okolnosti na strani optuženog, a od otežavajućih je u obzir uzeta bezobzirnost i broj žrtava.
  • Banderaš

    07.09.2022 22:26
    Sud nepravde
    Dve dozivotne su malo za taj stravičan zločin koji je počinio.
  • Perica

    07.09.2022 21:01
    Malo.
  • Jasna

    07.09.2022 20:07
    -
    Znači bio je rat?Skoro ga niko ovde nikad i ne spominje,kao da je prećutni dogovor o ignorisanju...Inače u ratu ljudi postaju zveri i ko god misli da su loši samo njihovi nije u pravu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.