Princ Čarls je naslednik britanske krune - sada je kralj Čarls Treći

Dosadašnji princ od Velsa Čarls danas je postao britanski kralj, jer mu kao najstarijem sinu kraljice Elizabete Druge nije potrebno krunisanje.
Čarls je automatski postao i lider Komonvelta, a s obzirom na to da mu je puno ime Čarls Filip Artur Džordž odlučio je da da nosi ime kralj Čarls III. Na zvaničnom tviter nalogu princa Vilijama i Kejt Midlton već su upisane nove titule - Vojvoda i vojvotkinja od Kornvola i Kembridža, što su titule koje su do sada nosili novi kralj Čarls i njegova supruga Kamila.
"Smrt moje voljene majke, njenog Veličanstva kraljice, trenutak je najdublje tuge za mene i članove moje porodice. Duboko tugujemo zbog smrti cenjene vladarke i voljene majke. Znam da će ljudi ovaj gubitak snažno osećati širom zemlje i Komonvelta, kao i širom sveta", navodi se u prvoj izjavi kralja Čarlsa III, saopštila je Bakingemska palata.
Čarls ima najduži prinčevski staž u istoriji Velike Britanije, jer je prestolonaslednik postao pre 70 godina kao trogodišnjak, kada je Elizabeta postala kraljica. Pored toga što je bio princ od Velsa, Čarls je imao titule vojvode od Cornvola, vojvode od Rothesaja i grofa od Kerika. 
 
Biografija novog kralja
 
Rođen je 14. novembra 1948. godine u Bakingemskoj palati kao prvi unuk kralja Džordža Šestog i kraljice Elizabete.
 
Nakon što je diplomirao na Univerzitetu u Kembridžu, od 1971. do 1976. godine. služio je u Kraljevskom vazduhoplovstvu i mornarici. Godine 1981. oženio se lejdi Dajanom Spenser, sa kojom ima dva sina, princa Vilijama i princa Harija. Par se razveo 1996. godine.
 
Dajana je umrla od posledica saobraćajne nesreće u Parizu sledeće godine. Čarls se 2005. oženio svojom dugogodišnjom partnerkom Kamilom Parker Bouls.
 
Pokrovitelj preko 400 dobrotvornih organizacija
 
Kao princ od Velsa, Čarls je obavljao službene dužnosti u ime kraljice Elezabete Druge.
 
Osnovao je Prinčev fond 1976. godine, a pokrovitelj je, predsednik ili član preko 400 drugih dobrotvornih organizacija i fondova.
 
Čarls je javno govorio o pitanjima kao što su organska poljoprivreda i klimatske promene, što mu je donelo nagrade i priznanja ekoloških grupa.
 
Njegova podrška alternativnoj medicini, uključujući homeopatiju, bila je predmet kritike. Poznat kao ljubitelj arhitekture često je isticao važnost očuvanja istorijskih zgrada.
 
Od 1993. godine, Čarls je radio na stvaranju Paundberija, eksperimentalnog novog grada zasnovanog na njegovom arhitektonskom ukusu. Takođe je autor ili koautor većeg broja knjiga.
Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 97. godini u svojoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu.
  • Nemanja

    09.09.2022 11:22
    @Aleksej
    Informiši se malo bolje: bračni partner britanskog monarha ne dobija titulu kralja ili kraljice nego zadržava postojeće plemićke titule vezane za teritoriju kojom nominalno "vlada". Najdalje što može da "ode" jeste da dobije titulu princa ili princeze, čime se i formalno "venčava" sa kraljevskom linijom. Muž pokojne kraljice je imao titule Princ (Filip) Vojvoda od Edinburga. Kraljevska linija se prenosi na najstarijeg potomka, bez obzira na pol, u slučaju da isti odbije krunu (krunisanje kao zvanična ceremonija se dešava posle perioda žalosti za preminulim monarhom) ili abdicira, ista se prenosi na sledećeg najstarijeg potomka prethodnog monarha (slučaj Elizabetinog oca i strica).
    Dakle, ni Kamila ni Dajana ni u kom slučaju ne mogu ili ne bi mogle da budu "kraljice".
  • Zemlja čudesa

    09.09.2022 09:24
    Konačno je dočekao svojih 5 minuta, u 74. godini života. Izgleda da tu vredi onaj olimpijski moto "važno je učestvovati".
  • J

    09.09.2022 08:20
    J
    E zabole me za neradnike i parazite,vekovne! Pod hitno treba ih ukinuti!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet