Ne smiruju se protesti u Iranu: Žene skidaju i pale marame i seku kosu

Ne smiruju se protesti u Iranu zbog smrti 22-godišnje Maše Amani, koja je je nakon što ju je uhapsila "policija za moral" teško pretučena i umrla tri dana kasnije.
Njena smrt izvela je na ulice 15 iranskih gradova demonstrante koji veruju da je Maša bila pretučena do smrti, prenosi Euronews Srbija.
Ogorčeni demonstranti, među kojima je i veliki broj žena, blokiraju saobraćaj, pale kante za smeće i policijska vozila, gađaju snage bezbednosti kamenjem i uzvikujući antivladine slogane. Policija je upotrebila suzavac i hapsila kako bi rasterala masu, navodi agencija Irna.
Mnoge žene su iz protesta skinule marame u Teheranu i drugim većim gradovima u zemlji. Zabeležen je i snimak devojke koja je iz protesta na samom okupljanju odsekla svoju kosu. Skupovi su osim uprestonici održani i u Mašhadu, Tabrizu, Raštu, Isfahana i Kišu.
 
 
Organizacija za ljudska prava izvestila je da je do srede broj poginulih porastao na šest dok je na desetine ljudi povređeno. Guverner Kurdistana, jedne od 31 iranske provincije iz koje dolazi preminula Maša, Esmail Zarei Kouša rekao je da su, samo u tom regionu, poginule tri osobe.
 
Na snimcima koji su navodno napravljeni na samim protestima, vide se žene kako plešu na trgovima ili se šišaju u javnosti, dok se na drugim snimcima objavljenim na društvenim mrežama tvrdi da se vide demonstranti koji se sukobljavaju sa policijom u zaštitnoj opremi.
 
 
Policija za moral uhapsila je mladu Mašu Amini, poreklom iz Kurdistana, 13. septembra u Teheranu zbog toga što "nosi neprikladnu odeću".Nakon što je odvedena u takozvani „centar za privođenje“, navodno je imala srčani i moždani udar i pala je u komu.
Maša Amini je umrla 16. septembra u bolnici, saopštila je njena porodica, a prenela državna televizija. Šef policije u Teheranu tvrdio je da je ona već imala zdravstvene probleme, uključujući dijabetes i epilepsiju, i objasnio je da je zadržana u pritvoru jer je prekršila obavezna pravila o hidžabu u Iranu, tako što ga je previše opušteno nosila.
 
Aminin otac je to odbacio sve navode policije, tvrdeći da ona nije imala nikakve zdravstvene porobleme i da je uzrok smrti nekontrolisana tortura policije nad njom, što dokazuju modrice i podlivi po nogama.
 
U Iranu je pokrivanje kose obavezno u javnosti od islamske revolucije u zemlji 1979. godine.  Policija za moral, zvanično poznata kao  Patrole Vodiča, takođe zabranjuje ženama da nose kapute iznad kolena, uske pantalone i farmerke sa rupama, kao i odeću jarkih boja.
  • Rosa Lumsemburg

    22.09.2022 19:38
    E to se zove borba muslimanskih zena za ljudska prava! Divim im se, svaka cast! A ne ona sarajevska Nejra Latić Hulusić koja se bori za pravo muslimanki da nose burkini na bazenu! U 2022. godini, hej! Pa van svake pameti! Bori se da se zene kupaju umotane u krpe i da se onda, onako mokre, tresu od hladnoce! Bosnjakinje, ugledajte se na Iranke, to je borba za slobodu! Ne vracajte same sebe u kameno doba iz inata, a pod izgovorom velike filozofije. Kada telo nije slobodno, ne moze biti ni duh.
  • Rade

    22.09.2022 17:09
    Religije
    Sve religije su veliko zlo
  • Dawkins

    22.09.2022 13:05
    religija = zlo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet