Milanović: Srbija nema moralnu auru da sudi o događajima tokom raspada Jugoslavije

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je priča predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Hrvatska ne mari za srpsku decu "postala nepodnošljivo gadljiva".

Istakao je da Srbija nema "moralnu auru" da sudi o događajima tokom raspada Jugoslavije.

Agencija Hina je prenela da je Vučić povodom optužnice Srbije protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva zbog ratnih zločina tokom operacije "Oluja" 1995, rekao u Njujorku da Hrvatskoj "nisu bitna srpska deca" jer "njihovo ubistvo Hrvatskoj nije šteta", ali Srbija "traži da neko odgovara".

"Ta priča s decom je već postala nepodnošljivo gadljiva", rekao je Milanović i dodao da on nikad nije spominjao hrvatsku decu, a "i mi Hrvati isto imamo decu, i Rusi i Ukrajinci, svi imaju decu".
 
Predsednik Hrvatske je odbacio Vučićeve tvrdnje da je neko „baš iz aviona išao da gađa srpsku decu“, i rekao da bi Srbija trebalo da odgovori šta su u izbegličkoj koloni tokom „Oluje“ radili srpski vojnici, tenkovi i oklopna vozila.
 
Naglasio je da Hrvatska Srbiji na putu prema članstvu u EU ne pravi probleme kakve doživljava Severna Makedonija od svojih suseda.
 
"Je li nas Srbija napala – jeste. Je li Beograd bombardovao, uništavao, palio masovno Hrvatsku – jeste. A kako se Hrvatska ponaša prema njemu – džentlmenski. Pa dosta je bilo", rekao je Milanović.
 
Kazao je da Hrvatska dosad nije "učinila ništa" povodom optužnica iz Srbije protiv hrvatskih pilota, a da bi on učinio nešto da je premijer, ali nije hteo da kaže šta i da bi to mogao da predloži Andreju Plenkoviću, "ali ne ovako javno".
 
"Ova priča da mi po tome nećemo postupati – ako ti neko opsuje mater više puta, možeš po tome ne postupati, a možeš i reagovati", rekao je Milanović i optužnice Srbije nazvao "zulumom i terorom" nad hrvatskim zapovednicima Ratnog vazduhoplovstva.
 
Predsednik Hrvatske je rekao i da je "nejasan način na koji se Srbija ponaša", te da on ne zna da li Beograd zaista želi u EU.
 
Podsetio je na nedavni sastanak Procesa Brdo-Brioni, čiji je cilj ubrzanje proširenja EU na Zapadni Balkan, i da je potom preko "beogradskih i sarajevskih medija saznao da je navodno nešto komentarisao o Srebrenici".
 
"Ja neću pomagati nekome ko ne želi da pomogne sebi", kazao je u kontekstu pomoći državama koje žele da postanu članice EU, ali ne pokazuju da im je ta ambicija stvarna.
 
"Srbija se ponaša kao da se sprema u Šangajsku grupu", zaključio je Milanović.
 
Šangajska organizacija za saradnju okuplja Rusiju, Kinu, od ove godine Iran, Pakistan, Indiju i zemlje središnje Azije.
  • Q

    25.09.2022 10:23
    Q
    Najbolji su mi ovi sto lupetaju o Dusanovom Carstvu! A covek veze nije imao sa sadasnjom Srbijom trazite Prizren,Skoplje,Severnu Grcku....a nas manite! Sve sto smo dobili u od kraja 19 veka dobili smo od Turske,Austrougarske! Amerika nas je sa Francuzima pogurala na Jugoslaviju posle prvog rata dabi imali "stabilan" balkan i topovsko meso za neki rat uz novcanu pomoc koju je uzimala,lazna Monarhija Karadjordjevica i bliski njima! I....kako smo oteli tako smo izgubili...a ima jos malo da se izgubi,vrlo brzo!!!
  • 9

    25.09.2022 09:57
    @Emil
    Koliko ti je leta derane ?
    Nažalost i ja sam učesnik istog rata i svedok istih
    dela koje opisuje Bane i svaka mu čast jer ima
    snage priznati istinu. U Kninu je krenulo sa balvanima
    u Vukovaru sa Šešeljugom i Krkanovom paravojskom .
    Tad se nisu spominjala NJIHOVA deca na njihovom
    kućnom pragu? A ti derane
    pitaj malo svoje starije osim ako se nisu izvukli od
    mobilizacije kod nas ili možda jesu pa ti sada
    prepričavaju šta su čitali po slobinim novinama,
    šta je zaista bilo.
    Na žalost Bugojanca ima nas koji smo učestvovali i
    sedeli u blatnjavim rovovima
    za razliku od njega i njegovih dugokosih ministara
    koji su sedeli u udobnim kožnim sedištima
    automobila zatamnjenih stakala i huškali na rat.
  • Petar. D

    25.09.2022 08:31
    ,@Борко
    Bravo i svaka cast na komentaru! Hteli smo sve i tako sve i izgubili a sada i ekonomski gubimo! Hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.