Lavrov: Zapadne zemlje se upuštaju u provokacije, umesto da traže kompromis

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je da se "sada rešava pitanje budućnosti svetskog poretka".
Dodao je da se zapadne zemlje upuštaju u provokacije, umesto da kroz dijalog traže kompromis, izvestila je agencija TASS.
 

"Kriza raste. Međunarodna bezbednosna situacija se ubrzano pogoršava. Umesto iskrenog dijaloga i traženja kompromisa, moramo da se bavimo dezinformacijama, grubim inscenacijama i provokacijama", rekao je Lavrov na opštoj političkoj diskusiji 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

 
Izneo je stav da napori Zapada podrivaju poverenje ne samo u međunarodne institucije, kao tela za koordinaciju interesa, već i u međunarodno pravo kao garanciju pravde i zaštitu slabih od samovolje.
 
"Jedna od posledica 'krstaškog rata' koji je Zapad najavio protiv nepoželjnog jeste progresivno propadanje multilateralnih institucija, koje Sjedinjene Države i njihovi saveznici pretvaraju u instrumente za ostvarivanje svojih sebičnih interesa. Ta linija se postavlja i u UN, u njen Savet za ljudska prava, Unesko i druge multilateralne institucije", kazao je Lavrov.
 
Prema njegovim rečima, postoje žestoki pokušaji da se spreči stvaranje mehanizma transparentnosti za vojno-biološke programe Pentagona, uključujući i one koji se sprovode duž perimetra ruskih granica.
 
Ti programi, dodao je, "nikako nisu bezopasni, o čemu svedoče činjenice otkrivene u Ukrajini".
 
Lavrov je naveo da se sada rešava pitanje budućnosti svetskog poretka, a da u toj borbi Rusija "teži miru bez ucena i pretnji drugim zemljama".
 

"Pitanje je da li će to biti poredak sa jednim hegemonom, koji primorava svakoga da živi po njegovim ozloglašenim pravilima, korisnim samo njemu, ili će to biti demokratski, pravedan svet bez ucena i zastrašivanja nepoželjnih ljudi, bez neonacizma i neokolonijalizma. Rusija je čvrsto izabrala drugu opciju i mi, zajedno sa saveznicima, partnerima i istomišljenicima, pozivamo da radimo na njenom oživotvorenju", rekao je Lavrov.

  • Žarko

    27.09.2022 11:43
    Ludara
    Rusija i demokratija,te dve reči ne idu zajedno.....
  • Stankela

    25.09.2022 10:49
    Stankela
    Mars bre barabo prevarantska!!! Sto ne rasprodas imovinu u Americi i Engleskoj kao i tvoj gazda Putin! Uzimate milione od kirija i svoje porodice obezbedili a tudju u sanduke!!! Mrrrssss
  • R

    25.09.2022 10:12
    R
    Sa Teroristima kompromisa nema!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.