Finska i Švedska preduzele bezbednosne mere posle curenja gasovoda Severni tok

Finska koja se graniči sa Rusijom naredila je danas jačanje bezbednosti oko strateške infrastrukture posle sumnji o sabotaži na dva gasovoda Severni tok u Baltičkom moru.
U švedskim nuklearnim centralama podignut je nivo pripravnosti.
"Tražili smo od svih grana vlasti da budu na oprezu kao i jačanje bezbednosnih mera za više kritičnih infrastruktura", rekla je ministarka finansija Anika Sariko na konferenciji za novinare.
Posebna pažnja pridata je elektro mreži, rekla je ona.
 
U Švedskoj su uprave dve glavne nuklearne centrale u zemlji, u Forsmarku na istoku i Ringhalsu na jugozapadu, saopštile za Frans pres da su prešle na pojačanu opreznost zbog događaja s gasovodom u Baltičkom moru.
 
Više zemalja već je najavilo da jača mere bezbednosti oko energetske ili strateške infrastrukture: Nemačka, Danska i Norveška, sada prvi izvoznik gasa za ostalu zapadnu Evropu. Curenja su primećena na gasovodima Severni tok 1 i 2  koji ne rade, ali su cevi pune gasa.
 
Severnoatlantski savez (NATO) izrazio je danas "duboku zabrinutost" zbog oštećenja gasovoda Severni tok 1 i 2 iz kojih curi gas u Baltičkom moru i upozorio da će svaki namerni napad na infrastrukturu saveznika naići na "ujedinjen i odlučan odgovor". NATO je naveo da informacije do sada ukazuju da se radi o sabotaži kao i da curenja predstavljaju rizike po transport i životnu sredinu.
  • Мунгос

    30.09.2022 00:23
    Она изрека о великој опасности ако ти је Америка савезник и пријатељ, видимо остварује се и у пракси.
    Ипак мислим да су Финска и Шведска мало претерале са својим страхом. Једноставно требају платити заштиту и рекет, па онда накривити капу.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.