Šest ruskih diplomata proglašeno nepoželjnim u Crnoj Gori, ruski konzulat obustavio rad

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore objavilo je da je šest ruskih diplomata proglasilo za nepoželjne osobe zbog kršenja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.
Šest ruskih diplomata proglašeno nepoželjnim u Crnoj Gori, ruski konzulat obustavio rad
Foto: 021.rs
Ruska agencija TASS izvestila je da je Kremlj najavio recipročan odgovor.
 
"Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je šest diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata", navodi se u objavi.
Kako je precizirano, oni su proterani "zbog aktivnosti koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odnosima međusobnog uvažavanja i poštovanja dve države".
Portal Vijesti objavio je prethodno da su dva državljanina Crne Gore, šest službenika ambasade Rusije i nekoliko državljana Rusije pod istragom "zbog sumnje da su radili za rusku obaveštajnu službu".
 
Specijalno tužilaštvo Crne Gore demantovalo je informacije o hapšenjima, a potvrdilo pretrese stanova "jednog broja građana osumnjičenih za stvaranje zločinačke organizacije i špijunažu".
 
Premijer Dritan Abazović izjavio je da je u akciji Agencije za nacionalnu bezbednost uhapšeno više osoba, da je reč o akciji međunarodnog karaktera, a da imena može saopštiti samo Specijalno državno tužilaštvo, prenela je Radio-televizija Crne Gore.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Moskva preduzeti uzvratne mere u vezi sa proterivanjem diplomata, izvestila je agencija TASS. 
Obustavljen rad konzulata
 
Ambasada Rusije u Crnoj Gori saopštila je da je obustavila rad konzularnog odeljenja na neodređeno vreme zbog neprijateljskog postupanja crnogorskih vlasti.
 
"Poštovani građani Ruske Federacije, prinuđeni smo da vas obavestimo da je zbog neprijateljskog postupanja crnogorskih vlasti prema Ambasadi Ruske Federacije u Crnoj Gori obustavljen rad konzularnog odeljenja na neodređeno vreme", navodi se u saopštenju, objavio je Tass. 
 
U saopštenju se dodaje da državljani Rusije za sve konzularne usluge mogu da se obrate ruskim ambasadama u susednim državama.
  • Ана Нанић

    30.09.2022 15:08
    Мислим да ће се одбачени руски дипломати вероватно самоубити од очаја.
  • Vladan

    30.09.2022 14:04
    @МилеНС

    Pa i "Milogora" je više Crna Gora od one litijaške i nadrisrbijanske.
  • Iguman

    30.09.2022 09:09
    Bravo Crnogorci.
    Neki samo djon razumeju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet