Telo tinejdžerke koja je učestvovala na protestima u Iranu ukradeno iz mrtvačnice i tajno sahranjeno

Telo tinejdžerke koja je učestvovala na protestima u Iranu i nestala u septembru, pronađeno je u mrtvačnici pritvorskog centra, a nakon što je predato porodici, ukradeno je i tajno sahranjeno.
Nika Šakrami, koja je živela u Teheranu i koja bi u nedelju napunila 17 godina, nestala je u septembru, a njena porodica je pozvana u subotu da preuzme njeno telo u mrtvačnici pritvorskog centra 10 dana kasnije, preneo je BBC. Porodica je planirala da sahrani Niku u ponedeljak, ali je njeno telo ukradeno i zakopano u selu udaljenom oko 40 kilometara, rekli su izvori.
Nika, koja je učestvovala u antivladinim demonstracijama, nestala je 10 dana nakon protesta u Teheranu 20. septembra, a u svojoj poslednjoj poruci prijateljici rekla je da je jure snage bezbednosti, saopštila je njena rodbina za BBC.
Antivladini protesti izbili su u Iranu u septembru nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini (22) koju je pritvorila policija za moral. Amini je pala u komu nekoliko sati nakon što ju je policija za moral uhapsila zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba. Protesti su počeli posle njene sahrane, proširili se širom zemlje i postali najgori nemiri viđeni u zemlji godinama unazad.
 
U utorak je iranski predsednik Ebrahim Raisi pozvao na jedinstvo protiv protesta koji nastavljaju da rastu, i okupljaju Irance uprkos etničkim i klasnim podelama i naporima vlasti da ih uguše, prenosi Gardijan. Raisi je ponovio zvaničan vladin stav da su proteste pokrenuli strani provokatori, ali je priznao da su Iranci ljuti zbog određenih "neuspeha" Islamske Republike.

Teme

Iran
  • Shone

    05.10.2022 11:09
    Eto
    A mi se sa njima pajtamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.