EU želi da uvede gornju granicu cene ruske nafte zbog rata u Ukrajini

Države Evropske unije složile su se danas da uvedu gornju granicu cene ruske nafte i novi paket sankcija nakon što je Moskva nelegalno anektirala četiri regiona u Ukrajini tokom višemesečnog rata.
EU želi da uvede gornju granicu cene ruske nafte zbog rata u Ukrajini
Foto: Pixabay
Diplomate su u Briselu postigle sporazum koji uključuje i ograničenja na izvoz delova za avione iz EU u Rusiju i ograničenja na uvoz čelika iz te države, navodi se u zvaničnom saopštenju češkog predsedništva.
Blok od 27 zemalja uvešće zabranu transporta ruske nafte morem u druge države iznad gornje granice cene, za koju Grupa sedam bogatih demokratija želi da stupi na snagu do 5. decembra, kada će stupiti na snagu i embargo EU na većinu ruske nafte.
Konkretna gornja granica cene tek treba da bude definisana.
 
Dogovor o ograničenju cena nije bilo lako postići jer je nekoliko zemalja EU zabrinuto da bi to oštetilo njihovu industriju brodarstva. Više informacija o sankcijama biće objavljeno sutra.
 
Novi paket sankcija predložila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prošle nedelje zbog veće bezbednosne zabrinutosti zbog nuklearnih pretnji ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove aneksije delova Ukrajine.
 
"Postupili smo brzo i odlučno. Nikada nećemo prihvatiti Putinove lažne referendume niti bilo kakvu aneksiju u Ukrajini. Odlučni smo da nateramo Kremlj da plati", rekla je fon der Lajen.
 
Nove sankcije takodje uključuju "proširenu zabranu uvoza" robe poput proizvoda od čelika, drvne celuloze, papira, mašina, hemikalija i plastike, saopštilo je češko predsedništvo.
 
Takođe će stupiti na snagu zabrana pružanja IT, inženjerskih i pravnih usluga ruskim subjektima.
 
Dosadašnje mere EU uključuju ograničenja na energiju iz Rusije, zabranu finansijskih transakcija sa ruskim subjektima i zamrzavanje imovine više od 1.000 osoba i 100 organizacija. Blok od 27 zemalja već se složio da zabrani uvoz ruske nafte koja dolazi morem, ali ne naftovodom, dok neke zemlje članice i dalje zahtevaju ruske isporuke po niskim cenama. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.