Proteklo leto u Evropi najtoplije u istoriji merenja

Proteklo leto u Evropi bilo je najtoplije u istoriji merenja i ekstremne suše sada su 20 puta izvesnije.
Proteklo leto u Evropi najtoplije u istoriji merenja
Foto: Pixabay
Ovako upozorava međunarodni istraživački tim koji je proučavao sadržaj vode u površinskom sloju zemljišta.
Suše koje se obično dešavaju jednom u 400 godina, zbog globalnog zagrevanja sada se očekuju jednom u 20 godina, upozorava tim, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).
Slično rekordno toplo vreme beleži se i u Severnoj Americi i Kini.
 
Istraživanje je fokusirano na vlažnost tla. Proučavali su sadržaj vode u površinskom sloju zemljišta, na dubini do sedam centimetara, kao i u zoni korena, na dubini do metar, odakle biljke crpe najviše vlažnosti.
 
Zbog temperature koja je viša 1,2 stepena nego u predindustrijskoj eri, verovatnije je najmanje pet puta da će površinski sloj zemlje biti pogođen sušnim uslovima, a čak 20 puta verovatnije da se to desi i u zoni korena.
 
Jaka suša, nestašica vode i požari su samo neke od posledica.
 
Kako temperatura ne bi nastavila nezadrživo da raste, a učestalost ekstremnih suša postala još veća, neophodno je ambicioznije smanjivati emisiju gasova staklene bašte i fosilna goriva postepeno zamenjivati obnovljivim.
  • pobogu

    10.10.2022 08:49
    "...neophodno je ambicioznije smanjivati emisiju gasova staklene bašte i fosilna goriva postepeno zamenjivati obnovljivim."


    To je vec jasno i maloj deci, ali kako to objasniti kapitalistima, politicarima i naftasima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet