Najava emisije u kojoj publika glasa o uništenju Hitlerovih slika izazvala kritike

Britanski TV Channel 4 kritikovali su zbog najavljenih planova o novoj emisiji u kojoj će od publike u studiju tražiti da odluči hoće li slika koju je naslikao Adolf Hitler biti uništena.
Najava emisije u kojoj publika glasa o uništenju Hitlerovih slika izazvala kritike
Foto: Pixabay
Kanal je kupio umetnička dela brojnih "problematičnih" umetnika, među kojima je, prema pisanju britanskih medija, i slika Pabla Pikasa i delo osuđenog pedofila Rolfa Harisa.
Emisija je zamišljena tako da voditelj emisije Džimi Kar vodi debatu s gledaocima o tome da li je moguće umetničko delo odvojiti od svoga tvorca. Scenarijem je predviđeno da publika na kraju glasa o tome da li će Kar uništiti umetničko delo.
Ukoliko odluče da se uništi Hitlerova slika, ona će odmah biti iscepana, rekao je CNN-u portparol Channela 4, dodavši da bi ostala umetnička dela u emisiji "mogla biti spaljena bacačem plamena".
 
Međutim, najavljeni planovi za emisiju "Džimi Kar uništava umetnost", koja je trebalo da se emituje 24. oktobra, izazvali su oštre kritike javnosti.
 
Fondacija Dana sećanja na Holokaust optužila je tvorce emisije da "Hitlera čini glavnom temom lake zabave".
 
"Nema ničega zabavnog ni smešnog u Hitleru, a ni u ubistvu šest miliona Jevreja i progonu još miliona. Ovo je veoma neprikladno, a u vreme kada se sve više iskrivljuju podaci o Holokaustu, opasno se trivijalizuje cela stvar", rekla je CNN-u direktorka fondacije Olivija Marks-Voldman.
 
U izjavi za CNN uredništvo Channela 4 pokušalo je da opravda emitovanje emisije, nazvavši je "promišljenim i nijansiranim istraživanjem granica slobodnog izražavanja u umetnosti, kao i pokušaja da se sazna zaslužuju li dela moralno prezrenih umetnika pažnju publike".
 
Portparol Channela 4 na internet stranici piše da je svrha projekta "testirati granice i izazvati konvencionalna stajališta", ali Marks-Voldman misli da se tim objašnjenjem "ne može opravdati trivijalizacija užasa nacizma".
 
"Važno je pitanje u kolikoj meri umetnost može biti povezana sa svojim kreatorom, ali svrha ovog projekta je šokirati."
 
Kontroverzan je i izbor Kara kao domaćina emisije. Naime, voditelj je ranije ove godine osuđen zbog šale o Romima ubijenim za vreme Holokausta.
 
"Izbor Džimija Kara za voditelja ove emisije provokativan je i huškački", smatra Marks-Voldman.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet