Španska antimonopolska komisija pokrenula postupak protiv Bukinga

Nacionalna komisija za tržišta i konkurenciju Španije CNMC pokrenula je antimonopolski postupak protiv digitalne platforme Booking.com za rezervaciju smeštaja.
 Španska antimonopolska komisija pokrenula postupak protiv Bukinga
Foto: Pixabay
Komisija ima 18 meseci rok za sprovođenje istrage i donošenje konačne odluke po pitanju mogućih antikonkurentnih praksi ove platforme, koje utiču na hotele i onlajn turističke agencije.
CNMC je otvorio formalni antimonopolski postupak protiv Booking.com zbog mogućih antikonkurentskih praksi zabranjenih članovima 2 i 3 španskog Zakona o konkurenciji  i članom 102 Ugovora o funkcionisanju EU, saopštila je španska komisija.
Postupak se sprovodi pošto postoji sumnja na zloupotrebu dominantnog položaja u pružanju posredničkih usluga hotelima.
 
"Konkretno, ove prakse mogu uključivati nametanje nepoštenih uslova trgovanja hotelima koji se nalaze u Španiji i komercijalne politike koje mogu imati isključujući efekat na druge onlajn turističke agencije, kao i druge kanale prodaje na mreži. S druge strane, istražuju se i moguće prakse koje mogu da dovedu do zloupotrebe ekonomske zavisnosti hotela u Španiji", navodi se, između ostalog, u odluci komisije.
 
Istraga, kako se ističe, proizilazi iz dve žalbe koje su komisiji podnele Špansko udruženje hotelskih menadžera i Regionalno udruženje hotela Madrida.
 
"Nakon pregleda primljenih pritužbi i informacija prikupljenih u okviru preliminarne istrage, Direkcija za konkurenciju CNMC smatra da postoje razlozi koji podržavaju mogućnost da je Booking.com prekršio pomenute članove zakona", ističe se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet