Velika Britanija uvela sankcije pojedincima iz Irana jer isporučuju dronove Rusiji

Velika Britanija uvela je danas sankcije pojedincima i preduzećima iz Irana zbog isporuke Rusiji dronova kamikaza za bombardovanje Ukrajine, saopstilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Londonu.
Velika Britanija uvela sankcije pojedincima iz Irana jer isporučuju dronove Rusiji
Foto: Pixabay
Ocenjeno je da Rusija koristi bespilotne letelice za napad na civilne ciljeve i kritičnu infrastrukturu u Kijevu i širom Ukrajine, sa namerom da odseče Ukrajince od energije, grejanja i vode.
"Isporuka je još jedan dokaz destabilizirajuće uloge Irana u globalnoj bezbednosti i jasnog kršenja Rezolucije Saveta bezbednosti UN", kaže se u saopstenju i naglašava da i Rusija i Iran krše Rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja kontroliše transfer ovog oružja iz Irana.
Ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli je rekao da je "žalosna" podrška Irana "Putinovom brutalnom i ilegalnom ratu protiv Ukrajine" i da je ona "jasan dokaz destabilizirajuće uloge Irana u globalnoj bezbednosti".
 
Sankcionoj listi dodati su načelnik Generalštaba Oružanih snaga Irana general-major Mohamed Hoseini Bageri, ključni iranski pregovarač za obezbeđivanje bespilotnih letilica Rusiji, brigadni general Sejed Hodžatolah Kurieisi, šef komande vazduhoplovnih snaga Iranske revolucionarne garde za bespilotne letilice i brigadni general Saed Aghajani, "koji je savetovao ruske snage kako da koriste dronove", stoji u saopštenju.
 
Njima je  zamrznuta imovina i uvedena zabrana putovanja, a sankcije uvedene proizvođaču dronova "Šahed aviejšn industriz" odnose se na zamrzavanje imovine.
 
London je ranije sankcionisao skoro 300 iranskih pojedinaca i entiteta zbog uloge u širenju oružja, kršenju ljudskih prava i terorizma, navodi ministarstvo, ukazujući da Iran ima jedan od najvećih i najraznovrsnijih arsenala dronova i raketa na Bliskom istoku "i nastavlja da povećava sofisticiranost, domet i preciznost svojih sistema naoružanja".
 
Ističe se dugogodišnje iskustvo Irana "u širenju dronova, projektila i raketne tehnologije, uključujući i nedržavne aktere". 
  • Обсервер

    21.10.2022 11:17
    Француска собарица
    Па како ово погађа Британце, баш ми није јасно !? Боље би им било да филм врате у натраг и присете се како су бомбардовали Србију ? Какви дронови ? Крстареће ракете из свих праваца и навођене ваздух земља. Ако имате образа, сами себи уведите санкције, срам вас било !Користите документе *међународне заједнице*, само када вама одговара !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.