Lideri EU otvorili samit u Briselu podeljeni oko ograničavanja cene gasa

Lideri Evropske unije su otvorili dvodnevni samit u Briselu, podeljeni oko mogućnosti i načina ograničavanja cene gasa, u cilju obuzdavanja energetske krize podstaknute ratom Rusije protiv Ukrajine.
Lideri EU otvorili samit u Briselu podeljeni oko ograničavanja cene gasa
Foto: Pixabay
Vodeće zemlje EU, Nemačka i Francuska, nalaze se u suprotnim taborima, pošto je Berlin sumnjičav prema planovima za ograničenje cene gasa, koje podržava većina članica.
Francuski predsednik Emanuel Makron po dolasku na samit je ukazao na neophodnost evropskog jedinstva.
"Nije dobro ni za Nemačku ni za Evropu da se (ta zemlja) izoluje. Važno je da postignemo jednoglasnost oko predloga za koje je potreban široki konsenzus", kazao je Makron.
 
Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da se eventualni spor tiče metoda, a ne cilja.
 
"Cene gasa, nafte i uglja moraju da potonu, cene električne energije moraju da potonu, i to je nešto što zahteva zajednički napor svih nas u Evropi", naveo je Šolc.
 
Holandski premijer Mark Rute je takođe rekao da strahuje da zalihe gasa završe van Evrope u slučaju postavljanja previsokog ograničenja cene tog energenta.
 
"Svako želi da cena gasa bude niža, ali takođe želite da osigurate nastavak uvoza gasa", kazao je Rute.
 
Neslaganje oko ograničavanja cene gasa nagoveštava naporne razgovore na samitu, a rešenje neće biti lako pronaći do sutra posle podne, kada samit treba da se završi.
 
Najavljeno je da će se predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratiti liderima na početku skupa putem video veze i istaći potrebu za čvrstim jedinstvom EU u suprotstavljanju Rusiji.
 
Šolc je rekao da Zelenski ne bi trebalo da ima takve brige, a ruske napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i sejanje straha dronovima opisao je kao "ratne zločine".
 
"Čak ni taktika spržene zemlje neće pomoći Rusiji da dobije rat. Oni samo jačaju odlučnost i izdržljivost Ukrajine i njenih partnera", rekao je Šolc poslanicima u Berlinu uoči polaska za Brisel.
 
Cene prirodnog gasa su letos izmakle kontroli, dok su se zemlje EU trudile, svaka za sebe, da obezbede što veće rezerve gasa za zimu. Sada će lideri EU nastojati da što više ujednače kupovinu gasa i da postave privremeno ograničenje cene tog energenta.
 
Zemlje članice su se ranije dogovorile da smanje tražnju za gasom za 15 odsto tokom zime. Obavezale su se da do novembra napune skladišta gasa, najmanje do 80 odsto kapaciteta, kao i da za najmanje pet odsto smanje potražnju za električnom energijom kada je ona na vrhuncu.
 
Pitanje mogućih ograničenja cena gasa u EU mesecima se stalno pomeralo na političkom dnevnom redu kako se energetski pritisak sve više pojačavao, a 15 zemalja poput Francuske i Italije zalagalo se za tako grubu intervenciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.