Privreda Austrije profitira od istočne Evrope i Zapadnog Balkana

Privreda Austrije profitira od većeg privrednog rasta na istoku Evrope i na Zapadnom Balkanu, ocenjuje direktor Bečkog ekonomskog instituta "WIIW" Mario Holcner.
Privreda Austrije profitira od istočne Evrope i Zapadnog Balkana
Foto: Pixabay
"I pored teške situacije, rast BDP-a Austrije ne bi trebalo da bude negativan, a razlog je što profitiramo od snažnih ekonomskih odnosa sa susedima na istoku i na Balkanu, a tamo će rast i pored rata i krize, prema aktuelnom stanju, ostati osetno veći nego kod nas", objasnio je Holcner.
Prema prognozi WIIW, istočni susedi i Balkan imaće sledeće godine rast veći od jedan odsto od austrijskog, što pomaže privredi Austrije u suočavanju sa padom zapadne Evrope.
Dok je privreda profitirala ove godine od dobrog rezultata u prvoj polovini godine, 2023. će privredni rast svuda u Evropi pasti mnogo više nego što je prognozirano još tokom leta, a od toga bi Austrija bila neproporcijalno pogođena, navodi Holcner.
 
"Na jednoj strani Austrija je pogođena time što bi najvažniji trgovinski partner Nemačka narednih meseci mogao pasti u recesiju. Pored toga, sve zemlje su posebno pogođene pretnjom 'gasnog rata' Rusije. Ali rast BDP-a neće pasti u minus zahvaljujući tome što Austrija i dalje profitira od ekonomskih odnosa sa susedima na istoku i Balkanu", naveo je on.
 
Dok je evrozona blizu stagnacije, za nove članice EU u centralnoj Evropi se očekuje rast od 1,4 odsto, što je više od jedan odsto nego u Austriji, ukazao je Holcner.
 
Posebno dobre izglede imaju Hrvatska za koju je prognoza rasta iduće godine od 2,5 odsto, zatim Rumunija 2,2 odsto, Slovenija 1,9 odsto, a jedino Mađarskoj preti recesija, objasnio je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.