Lajen: EU će pokazati solidarnost sa Zapadnim Balkanom

Za vreme predstojeće posete Zapadnom Balkanu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen preneće svojim sagovornicima poruku o značaju ovog regiona za Evropsku uniju.

Osim toga, preneće i poruku solidarnosti Unije za region u situaciji rata u Ukrajini i energetske krize. Fon der Lajen turneju po Zapadnom Balkanu počinje u Skoplju 26. oktobra, dan kasnije biće u Prištini i Tirani, a 28. oktobra na agendi su Srbija i Bosna i Hercegovina. Posetu završava 29. oktobra u Podgorici.

U toku prethodne posete Zapadnom Balkanu, pre godinu dana, predsednica je svaki put prenosila poruku da je perspektiva Zapadnog Balkana u EU i volju Komisije da se produži sa pregovorima za članstvo.
 
Njen portparol Erik Mamer rekao je da će ona i ovoga puta preneti takvu poruku.
Razume se, kaže on odgovarajući na pitanje Tanjuga, i dodaje da se "poseta ovog puta odvija u posebnom kontekstu mandata Fon der Lajen koji je protkan krizama, kao kovid-19 i sada rata u Ukrajini.
 
"Predsednica je najavila nameru Unije da uključi Zapadni Balkan u zajedničko kupovanje gasa i njena poruka za region će biti poruka solidarnosti Unije za region, poruka angažmana Unije u regionu i naročito o favoriziranju investicija na Zapadnom Balkanu. Poruka će preneti našu želju da produžimo da sarađujemo sa svim zemljama regiona oko svih strateških tema s kojima se suočavamo, a naročito u kontekstu rata u Ukrajini", kaže Mamer.
 
Očekuje da se će predsednica Komisije govoriti o paketu pomoći za Zapadni Balkan koji je komesar za proširenje Oliver Varheji najavio u svom govoru u Strazburu 19 oktobra.
 
"Paket se sastoji od budžetske pomoći za energetsku krizu i njen uticaj na domaćinstva i biznise, a ove mere treba da budu od pomoći već ove zime", izjavio je Varheji.
Portparol nije želeo da kaže da li će Fon der Lajen otvoriti pitanje sankcija protiv Rusije ili pitanje harmonizacije vizne politike Srbije za evropskom, ali je rekao da su teme za razgovore sa rukovodstvom zemalja Zapadnog Balkana brojne.
 
Poseta fon der Lajen dolazi dve sedmice nakon objavljivanja godišnjih izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana na evropskom putu i nakon usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta o proširenju.
  • Обсервер

    25.10.2022 12:11
    Помоћ
    Хвала госпоџо, већ сте нам одавно помогли, обођите гроб мале Милице и рушевине, преко пута зграде Владе Србије, па онда размислите о Вашој помоћи !
  • Ilija

    25.10.2022 10:13
    Najviše će nam pomoći ako rasteraju ovo što se nakupilo kao svinje na dobre pomije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.