"Zabava je gotova": Nova desničarska vlada u Italiji zabranjuje žurke elektronske muzike bez dozvole

Nova vlada krajnje desničarske premijerke Đorđe Meloni saopštila je da će organizovanje žurki elektronske muzike (rejv) bez dozvole proglasiti kriminalnim delom.
"Zabava je gotova": Nova desničarska vlada u Italiji zabranjuje žurke elektronske muzike bez dozvole
Foto: Pixabay
To je navedeno nekoliko sati nakon što je prekinuto jedno takvo okupljanje u severnoj Italiji.
Novi prestup "prisustvovanja na opasnim okupljanjima" na kome se nalazi više od 50 osoba mogao bi da dovede do kazne do šest godina zatvora i omogući državi da prisluškuje organizatore takvih događaja, prenosi BBC.
Premijerka Meloni je rekla da novi zakon ima za cilj da zaštiti ljude od moguće štete koju okupljanja mogu da nanesu i da se ne razlikuje od drugih u Evropi, ali i da signalizira da italijanska država više nije opuštena u poštovanju pravila.
 
Hiljadu rejvera je sinoć bilo na žurci elektronske muzike u napuštenom skladištu u Modeni kada im je policija naredila da napuste zabavu. Novi desničarski ministar infrastrukture i saobraćaja Mateo Salvini poručio je "Zabava je gotova".
 
Stanovnici mesta u blizini kojeg je žurka organizovana su se žalili da se dva dana neprekidno čuje tehno muzika sa zabave za Noć veštica za koju su mladi rejveri iz obližnjih italijanskih gradova, ali i Belgije i Francuske, saznali putem društvenih mreža.
 
Rejveri su planirali da ostanu do utorka, ali su nakon što je policija došla napustili skladište. Prethodna vlada je već radila na promeni zakona nakon što su dve osobe poginule u masovnoj žurci 2021. godine u centralnom gradu Viterbo.
 
Nacrt zakona nove desničarske administracije ide dalje i predviđa visoke kazne i oduzimanje ozvučenja. Kritičari navode da vlada donosi zakon protiv muzičkih okupljanja, ali je ignorisala fašistički marš održan tokom vikenda na kojem je učestvovalo 2.000 pristalica italijanskog ratnog diktatora Benita Musolinija, obučenih u crno u Predapiju, gde je diktator rođen i sahranjen.
 
Ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi izjavio je da su ta dva događaja "potpuno različite stvari", jer Musolinijevi marš nije narušio javni red i da se održava godinama, dok je vlasnik skladišta prijavio ilegalno održavanje žurke u Modeni.
  • Radoje

    02.11.2022 10:29
    Bilo je krajne vrijeme
    Dosta su oni pravili buku! I doveli nam ove strance da nam govore sta da radimo! Znamo mi ko ovde krade, jel tako! Ja sam jutros platio 500din sardine i nije me zao! Kao da nismo nikad jahali konje... Pa recite im ljudi!
  • Olga

    02.11.2022 10:04
    Vec vidjeno@
    Zasto se rejv zurke prave u Italiji? Zato sto je do sada bila jedina drzava u kojoj (levicarska) vlast nije reagovala, sve zemlje Evrope imaju zabranu takvih zurki, zato ni ne pokusavaju da ih tamo organizuju! Italija je sad prvi put primenila zakon, dala vremena da se ucesnici spakuju, pokupe djubre za sobom i mirno napuste Modenu, nikom nije usfalila dlaka s glave, a sledeci put ce dvaput razmisliti da li ce da rejvuju, s obzirom da zakon predvidja kazne i konfiskaciju muzicke opreme!
  • I treba

    02.11.2022 09:00
    Rejv žurke su izmislili narko dileri.
    Služe samo tome i ničemu više.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet