Stoltenberg: Vreme je da Finska i Švedska uđu u NATO

Vreme je da se Švedska i Finska prime u NATO, rekao je večeras u Istanbulu generalni sekretar Atlantske alijanse Jens Stoltenberg.
Stoltenberg: Vreme je da Finska i Švedska uđu u NATO
Foto: Pixabay
Stoltenberg treba sutra da razgovara sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji blokira ulazak dve nordijske zemlje u Alijansu optužujući ih da štite, između ostalog, kurdske borce Radničke partije Kurdistana (PKK) koje Ankara smatra teroristima.
"Razumem vašu zabrinutost", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom. 
 
Čavušoglu je rekao da ima više poverenja prema novoj švedskoj vladi.
 
"Imali smo malo nade sa bivšom švedskom (vladom), ali nova vlada je odlučna o tom pitanju", rekao je on i potvrdio da će švedski premijer ULf Kristerson posetiti Ankaru 8. novembra na poziv turskog predsednika.
Do sada je 28 od 30 zemalja članica NATO, ratifikovalo prijem Švedske i Finske, koji mora biti odobren jednoglasno. 
 
Njihov prijem još uvek nisu ratifikovale Mađarska i Turska.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.