Kačinjski: Krivac za malo dece su poljske devojke koje se zabavljaju

Lider poljske vladajuće stranke Jaroslav Kačinjski "otkrio" je krivca za belu kugu - Poljakinje koje se do 25. godine života zabavljaju i piju isto kao njihovi vršnjaci.
"Ako se nastavi tako da do 25. godine devojke, mlade žene piju isto koliko njihovi vršnjaci, dece neće biti. Zapamtite, muškarac da postane alkoholičar mora da pije preterano 20 godina, a žena samo dve", rekao je lider stranke Pravo i Pravda u susretu sa žiteljima Elka u severoistočnoj Poljskoj.

Kačinjski je naveo da "nije za prerano materinstvo jer i žena mora da sazri da bude dobra majka, ali da ako se devojke budu zabavljale i pile, dece neće biti iako su ona potrebna Poljskoj, a rađa ih se suviše malo", javila je televizija TVN24.

Konzervativci Kačinjskog su došli na vlast na izborima u jesen 2015, između ostalog i zahvaljujući obećanju programa pomoći 500+ kada porodice za svako dete dobijaju mesečni dečiji dodatak 500 zlota, što je oko 100 evra, a bilo bi izuzeto od oporezivanja.
 
Program je najavljen kao efikasan način da se u Poljskoj poveća natalitet i suzbije bela kuga, ali i sam Kačinjski priznao je posle nekoliko godina da taj efekat ni izdaleka nije postignut.
 
Svaljivanje krivice na poljske devojke da navodno piju i zabavljaju se i da zato ne rađaju decu izazvalo je odmah ogorčene komentare na društvenim mrežama.
 
"Naravno. Dece će biti manje. Zato sto idete na ruku građevinskim firmama, a stan je luksuz. Jer plate su realno u padu. Jer se žene boje da zatrudne sa ovakvim zakonima", poručio je na Tviteru jedan od lidera poljske levice Adrijan Zandberg.
 
Poljski konzervativci pokušavaju da nateraju Poljakinje da rađaju i neprestanim pooštravanjem ionako restriktivnog zakona o abortusu, jednog od najrestriktivnijih u svetu, kada je Poljakinjama veštački prekid trudnoće dozvoljen samo ako je ugrožen život ili zdravlje trudnice ili ako je trudnoća plod zločina - silovanja ili incesta.
 
Od presude Ustavnog suda koja je stupila na snagu u januaru 2021. Poljakinje više nemaju pravo da im lekar prekine trudnoću zbog toga što je teško oštećen plod ili će beba pošto se rodi uskoro umreti u bolovima i patnjama, što je do tada bio glavni povod za abortus. Kačinjski je tada objašnjavao da ta deca moraju da se rode kako bi bila krštena pa sahranjena. 
 
Prema zvaničnoj statistici, broj legalnih abortusa sveden je na 107 tokom prošle godine, dok je pre izmena u Poljskoj beleženo oko 1.070 abortusa a nevladine organizacije koje pomažu ženama računaju da se realno obavi oko 150.000 abortusa godišnje, nelegalno u samoj Poljskoj ili u inostranstvu.  
 
Dve trudnice preminule su u poljskim bolnicama od sepse zato što su se lekari plašili da uklone plod iako je ženi bio ugrožen život a čekali su da plod umre.
 
Takodje prošle godine, podnete su 382 krivične prijave za nelegalni abortus ili pomaganje, dok je 2020. bilo 37 prijava, a mnoge Poljakinje koje bi htele decu ne skrivaju da se plaše jer ako nešto krene po zlu preostaje im samo odlazak u inostranstvo gde bi lekari obavili intervenciju ili pak nelegalni abortus.
  • Biljana

    07.11.2022 14:59
    Licemerje
    Ovo inače kaže "gospodin" Kačinjski koji se nije nikada ženio i nema dece...
  • Majka

    06.11.2022 15:52
    Glupi muškarci
    (Čast izuzecima, ima normalnih), su umislili da su jako bitni i silni. Unakazili su planetu svojim kompleksaškim ideologijama, biti silan i moćan je jedini smisao, ali ni to nije dovoljno već imaju potrebu i da se iživljavaju i maltretiraju slabije, da prete, da sebi daju za pravo da budu “vlasnici” tuđih života!
  • rale

    06.11.2022 15:21
    Penzioneri su siguran glas jer zavise od stabilne države i političara, a da bi se isplaćivale penzije potrebno je drati postojeće radnike. I to je čitav genijalan model kojim se političari koriste da ostanu na vlasti i drže ljude ceo život zatvorene na besmislenim poslovima. Onog momenta kada nema više svežih cvećki za porezovanje čitava kula pada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.