Nacionalni štrajk u Belgiji, celoj zemlji preti blokada

Sindikati u Belgiji danas organizuju nacionalni štrajk i pozvali su radnike da masovno izađu na ulice da protestuju zbog "blokade plata" i socijalnih problema.
Nacionalni štrajk u Belgiji će paralisati celu zemlju, već je otkazano više od 200 letova sa briselskog aerodroma, a železnički saobraćaj biće u blokadi.
Sindikati i organizacije poslodavaca u ponedeljak nisu uspeli da postignu dogovor o kretanju plata i raspodeli socijalnog paketa u okviru "Grupe desetorice", saopštio je agenciji Belga predsednik Saveza preduzeća Belgije Bart de Smet.
Sindikati ukazuju da odbijaju "blokadu plata" u ovom periodu krize i posebno ističu da su bruto marže preduzeća bile "istorijski visoke" u prvoj polovini godine.
 
S druge strane, organizacije poslodavaca se pozivaju na dramatičnu situaciju za kompanije zbog automatskog indeksiranja koje se primenjuje, što znači da porast plata sledi porast inflacije.
 
"Situacija se pogoršava iz dana u dan, naše kompanije su u sve težoj situaciji i svi signali su crveni", objašnjava Piter Timermans, generalni direktor Federacije belgijskih preduzeća.
 
Zbog nacionalnog štrajka zakazanog za danas, avio-kompanije su preventivno već otkazale 55 odsto letova predviđenih za dolazak ili polazak sa briselskog aerodroma, rekla je portparolka aerodroma Natali Pjerard. Reč je o nešto više od 200 letova, a očekuje se i blokada železnica.
 
Železničari se žale na "pogoršane uslova rada", odsustvom "zapošljavanja od suštinskog značaja za održavanje dobrobiti osoblja" i pozivaju se na "relevantno finansiranje misija javnih službi".
 
Mreža javnog prevoza u Briselu biće ozbiljno poremećena zbog nacionalnog štrajka, upozorila je briselska transportna kompanija. Mnogi autobusi, tramvaji i metroi će stoga ostati na peronima.
  • eto

    09.11.2022 11:32
    a
    ovde njih 4% nisu kadri ništa da organizuju , možda zato što su mišjim rupama , kako onda štrajk !
  • T

    09.11.2022 09:40
    E tako se to radi
    Nacionalni štrajk - misaona imenica u Srbiji.
  • Impotentan narod

    09.11.2022 09:21
    To je omražena nacistička EU gde ne postoje niti ljudska niti prava radnika.
    A kod nas lepo Aleksandar misli o svemu, vodi računa o svakome i dva puta nedeljno nam lepo objasni šta da mislimo pa ni ne moramo na ulicu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet