FOTO, VIDEO: Generalni štrajk paralisao Grčku, stao sav saobraćaj

Jednodnevni štrajk radnika u Grčkoj, koji zahtevaju povećanje plata, doveo je danas do prekida u drumskom, vazdušnom i trajektnom saobraćaju.
Ovo je drugi štrajk u Grčkoj od početka godine i organizovan je na poziv sindikata radnika državnog i privatnog sektora, koji predstavljaju više od 2,5 miliona članova, prenosi Rojters.
Očekuje se i veliki broj demonstranata ispred parlamenta u centru Atine. 
Visoke cene struje i rast troškova života izazvao je od početka meseca štrajkove i proteste širom Evrope, uključujući Nemačku, Francusku i Španiju.
 
 
Grčka ekonomija je od početka godine registrovala skoro dvostruki rast u odnosu na isti period prošle godine, zahvaljujući oporavku turizma, ali je inflacija na 12 odsto što je najviše u protekle skoro tri decenije.
 
"Radnici se bore protiv inflacije koja guši grčka domaćinstva, nesređenih uslova na tržištu rada i tereta koji godinama nose na leđima", navodi se u saopštenju sindikata GSEE koji je najveći u privatnom sektoru.
 
 
U saopštenju se ističe da je najbitnije da vlasti preduzmu mere za borbu protiv inflacije, jer visoke cene struje i osnovnih namirnica odnose prihode domaćinstava. 
 
GSEE zajedno sa sindikatom radnika državnog sektora ADEDI traže povećanje miminalnih primanja, koja trenutno iznose 713 evra i obnovu kolektivnog ugovora o radu.
  • Obrazloz

    09.11.2022 18:26
    Observeru slusaj
    Pojma ti nemas, grci su pre EU bili puka sirotinja, turistima su mogli da ponude samo kuvano jaje. Danas im je i dalje odlicno, kao sto vidis bune se za prava radnika i vece plate, za razliku od srba robova.
    Pored toga zahvaljujuci NATO paktu, albanci na severu kojih ima vise nego na kosovu ne pomisljaju na probleme. Pored toga dobro su naoruzani i drze se dobro protiv mocne turske.
    A trece normalna su nacija pa su orihvatili kalendar Milutina Milankovica i shvataju da je Bozic u decembru a ne u januaru.
  • Обсервер

    09.11.2022 13:11
    Хоботница
    Жао ми је грчког народа, нико их није ни питао, желе ли у ЕУ и НАТО ?! Хоботница им не даје да дишу, а крпељи им сисају крв ! Лепа и богата земља је на мети белосветске фукаре. У плану дубоке државе ја да униште Православце !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet