Kanadski državljanin tužio Hrvatsku jer je kupio nekretnine srpskih društava, a nije postao vlasnik

Arbitražno veće prihvatilo je tvrdnje Hrvatskog državnog tužilaštva i u sporu, koji se vodio po pravilima UNCITRAL-a, odbilo tužbeni zahtev za nadoknadu štete od 230 miliona evra državljaninu Kanade.
Kanadski državljanin tužio Hrvatsku jer je kupio nekretnine srpskih društava, a nije postao vlasnik
Foto: Pixabay
Kanadski državljanin je u Hrvatskoj kupovao nekretnine u društvenom vlasništvu od srpskih trgovačkih društava.
"Tvrdnje DORH-a da se Aneks G Ugovora o pitanjima sukcesije (privatna imovina i stečena prava) ne može neposredno primeniti nego je potrebno sklopiti bilateralni ugovor u kojem će se razrešiti svi imovinskopravni odnosi između Hrvatske i Republike Srbije u celosti su prihvaćene čime je uspešno, u korist Hrvatske, okončan još jedan arbitražni spor", saopštilo je Državno tužilaštvo.
Arbitražni sud je u celosti prihvatilo navedene tvrdnje DORH-a i u celosti odbilo tužbeni zahtev za nadoknadu štete u iznosu od 230 miliona evra, s tim da je Hrvatska u obavezi da plati sudske troškove u iznosu od 126.000 evra.
 
U saopštenju, koje prenosi Hina, navodi se da je Arbitražno veće 7. novembra ove godine objavio ovu odluku donesenu u arbitražnom sporu koji se vodio po pravilima UNCITRAL-a (Komisija Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo), po tužbi kanadskog državljanina Hakona Korsgarda protiv države Hrvatske.
 
Kanadski državljanin je od srpskih trgovačkih društava kupovao nekretnine na hrvatskom delu Jadrana, koje su bile u društvenom vlasništvu s pravom korištenja društvenih pravnih osoba iz Srbije, a koje su na osnovu hrvatskih zakona postale ili vlasništvo Hrvatske ili hrvatskih trgovačkih društava koja su te nekretnine procenili u vrednosti društvenog kapitala.
 
Kako kanadski državljanin nije mogao da se uknjiži u zemljišnoj knjizi kao vlasnik tih nekretnina, tako je pokrenuo arbitražni spor protiv države Hrvatske zahtevom za nadoknadu štete.
  • Zorans

    11.11.2022 03:11
    Arbitraza
    Arbitaza uncitrala predstavlja jedno veliko lobiranje.Norvežanin Haakon je kupio 12. nasih’ prava’ na odmaralistima na Jadranu.Hrvati mi nisu dozvolili pristup niti uknjizbu.Pokrece Arbitrazni spor kao Kanadski drzavljanin!!!Vece trojice gde je predsednik veca Nemacki sudija Kristine Kaufman Keler, smatra da je to drustveno vlasnistvo/ privatizovanih firmi/ ????,i da treba zakljuciti bilateralni sporazum Srbija -Hrvatska/ sto Hrvati izbegavaju vec dvadeset godina/.Haakon angazuje kancelariju Wolf i Theiss iz Beograda koji imaju dva mlada advokata / zavrsili fakultete u Becu i Americi/uz duzno postovanje ne znaju ni sta je drustvena svojina ni aneks G…Pored bardova arbitraznog prava Rajka Ignjacevica, , Paunovica…Podvala epskih razmera koja ce nazalost uticati na dalju praksu….
  • Marko

    10.11.2022 21:42
    Navlakusa rekli bi klinci
    Savesnog kupca navukli su jedni i drugi, dali u dogovoru nije bas najjasnije ali ce se i to vremenom pokazati. Ovo je jedan od vaznih razloga, zasto nama a i njima tesko dolaze strani investitori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet