Presudio glas Nevade: Demokrate zadržale Senat SAD

Pobedom u Nevadi, američke demokrate su osvojile neophodnih 50 mesta u Senatu i tako zadržale kontrolu nad gornjim domom Kongresa SAD.
Ketrin Kortez Masto, aktuelna senatorka iz države Nevada, pobedila je na međuizborima održanim 8. novembra republikanca Adama Laksalta i ostaće na toj poziciji i tokom narednih šest godina, objavili su američki mediji.
Iako je Laksalt od izborne noći uglavnom bio u prednosti, presudno je bilo brojanje glasova pristiglih poštom.
Ovakav rezultat iz Nevade, uz pobedu Marka Kelija u Arizoni, omogućio je demokratama da dođu do 50 senatorskih mesta. Republikanci u ovom trenutku imaju 49 senatora.
 
Još nije poznat ishod trke u Džordžiji, gde će 6. decembra biti održan drugi krug izbora.
 
Čak i ako republikanac Heršel Volker pobedi aktuelnog senatora Rafaela Vornoka, odnos snaga u Senatu će biti 50-50, ali bi demokrate imale prednost pošto presudan glas ima potpredsednica SAD Kamala Haris, koja je članica Demokratske stranke.
  • /

    13.11.2022 16:49
    /
    pa nije kao u srbiji demokratija sa jednom partijom
  • SRB IN

    13.11.2022 12:31
    Lažna demokratija
    Kakva je to demokratija sa dve stranke. Nikakva. Kapitalisti se klackaju na vlasti ko će imati više lobista. Čeka se Američki Lenjin, da ih malo unazadi....
  • Bg

    13.11.2022 10:03
    Nema sumnje
    Kao i kod pobede Bajdena presudni su bili glasovi naknadno pristigli postom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.