Samit G20 završen na Baliju osudom Rusije za rat u Ukrajini

Članovi grupe 20 vodećih svetskih ekonomija (G20) okončali su večeras samit na Baliju deklaracijom koja oštro osuđuje rat u Ukrajini.
Samit G20 završen na Baliju osudom Rusije za rat u Ukrajini
Foto: Pixabay
Upozorili su na to da sukob pogoršava ionako osetljivu svetsku ekonomiju, javlja Radio slobodna Evropa (RSE).
U završnoj izjavi samita svetski lideri su osudili ratni sukob na istoku Evrope, uprkos podelama unutar grupe, koja uključuje ne samo Rusiju, već i zemlje poput Kine i Indije, koje imaju značajne ekonomske veze s Moskvom i nisu direktno kritikovale rat.
"Većina članica snažno je osudila rat u Ukrajini i naglasila da on uzrokuje ogromnu ljudsku patnju, kao i da pogoršava postojeće slabosti u globalnoj ekonomiji", piše u završnom saopštenju.
 
Upotreba reči "većina članica" bila je jasan pokazatelj podela, kao i priznanje da su "postojali drugačiji stavovi i različite procene", kao i da G20 "nije forum za rešavanje bezbednosnih pitanja", piše RSE.
 
Nakon zatvaranja samita, indonežanski predsednik i domaćin G20 Joko Vidodo rekao je na konferenciji za novinare da su se "svetski lideri složili oko sadržaja deklaracije, odnosno osude rata u Ukrajini" koji narušava njen teritorijalni integritet.
 
Međutim, neki od reči korišćenih u deklaraciji ukazuju na neslaganje među članicama oko pitanja oko Ukrajine.
 
"Ovaj je rat izazvao ogromnu patnju, a takođe je ugrozio globalnu ekonomiju koja je i dalje ranjiva nakon pandemije, što je takođe uzrokovalo prehrambenu i energetsku, kao i finansijsku krizu. G20 je raspravljao o uticaju rata na globalnu ekonomiju", rekao je Vidodo.
 
Dokument od 17 stranica velika je pobeda za Sjedinjene Države i njihove saveznike koji su se zalagali da se samit završi oštrom osudom Rusije.
 
Usvajanje zajedničke deklaracije zahtevalo bi da je prihvate lideri koji dele bliske veze s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - ponajviše kineski predsednik Si Đinping, koji je nekoliko sedmica pre invazije proglasio prijateljstvo "bez granica" između Kine i Rusije, i indijski premijer Narendra Modi.
 
Iako se Indija vidno distancirala od Rusije, manje je jasno da li je došlo do promene stanovišta u odnosu na Kinu.
 
Kineski lider Si pozvao je na prekid vatre i pristao na protivljenje upotrebi nuklearnog oružja u nizu bilateralnih sastanaka sa zapadnim liderima na marginama G20, ali nije javno naznačio da se obvezuje da uveriti svog "bliskog prijatelja" Vladimira Putina da okonča rat u Ukrajini.
  • Detelinara

    16.11.2022 23:26
    Verujem da su se Rusi zestoko potresli zbog toga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.