Zbog nesloge produžena konferencija UN o klimi

Konferencija Ujedinjenih nacija o klimi (COP 27) u Egiptu biće produžena do sutra zbog teških pregovora učesnika, pre svega o stvaranju fonda za siromašne zemlje, teško pogođene klimatskim promenama.
Šef egipatske diplomatije Sameh Šukri, koji predsedava Konferenciji, rekao je da je odlučan da sutra okonča skup i pozvao strane da ubrzaju pregovore, navodi Frans pres.
"Još sam zabrinut zbog brojnih nerešenih pitanja, koja uključuju ublažavanje posledica i finansiranje gubitaka i štete (izazvanih klimatskih promena)", kazao je Šukri.
Egipat je jutros izneo novi nacrt sveobuhvatnog dokumenta, upola kraći od prethodnog koji je imao 20 stranica, kritikovanog da je predugačak, nejasan i zbunjujuć. Ipak, u novom predlogu je malo toga novo, i on sadrži mnogo opcija o kojima tek treba da se donese odluka.
 
EU je u četvrtak kasno uveče iznela neočekivan predlog koji bi mogao da poveća šanse za postizanje sporazuma. Predlog povezuje pitanje naknade štete siromašnim zemljama za prirodne katastrofe koje su posledica klimatskih promena sa oštrijim smanjenjem emisije štetnih gasova.
 
Predstavnik EU za klimatska pitanja Frans Timermans rekao je da je predlog Unije o finansiranju gubitaka i štete i ublažavanju posledica konačna ponuda kojom se teži pronalasku kompromisa između zemalja, navodi Asošiejted pres.
 
U pregovorima koji se vode na Konferenciji, pitanje gubitka i štete odnosi se na ideju da bogate zemlje, koje su istorijski najviše doprinele klimatskim promenama, treba da obeštete zemlje u razvoju, koje su najviše pogođene.
 
Ublažavanje posledica se odnosi na nastojanja da se uspori globalno zagrevanje, poput drastičnog smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.
  • milenko

    19.11.2022 03:18
    :-(
    Ljudi su paraziti na ovoj planeti !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet