VIDEO: Iranska glumica uhapšena jer je na snimku skinula veo

Iranska policija uhapsila je glumicu Hengameh Gazijani jer je na video snimku skinula muslimaski veo u znak podrške protestnom pokretu pokrenutom u septembru posle smrti mlade Iranke u pritvoru.
Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.
Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih verskih vlasti. Prema podacima nevladinih organizacija nekoliko stotina ljudi ubijeno je u gušenju tih protesta, dok oko 15.000 uhapšeno. 
Neki uhapšeni su osuđeni na smrt.
 
Hengameh Gazijani je uhapšena zbog podsticanja i podrške "neredima" i komunikacije sa opozicionim medijima, javila je državna agencija Irna.
 
Glumica je ranije rekla da je dobila poziv suda, a na video snimku na Instagramu je postavila video u kojem skida veo.
 
 
"Možda će ovo biti moja poslednja poruka. Od sada, šta god da mi se desi, znajte da sam kao i uvek sa iranskim narodom do poslednjeg daha", napisala je ona u subotu uveče.
 
Glumica (52) poslednjih nedelja je oštro kritikovala gušenje protestnog pokreta, optužujući vlasti za ubijanje dece i mladih tokom protesta.
 
Iransko pravosuđe saopštilo je danas da je pozvalo glumicu, kao i još sedam ličnosti iz sveta filma, politike i sporta, zbog objavljivanja "provokativnog" sadržaja u znak podrške protestnom pokretu, prenela je Irna.

Teme

Iran
  • Jova

    22.11.2022 13:09
    Q Sale
    Bojim se, na žalost, da neće uspeti!
    Ja se bojim druge stvari, kuda ovakvi fanatizmi u drugom obliku i diktature mogu dovesti?
    Doživotni predsednik?
    Strogo kažnjavanje kritike na račun predsednikovog vladanja džamahirijom?
  • Zare

    21.11.2022 08:51
    A pocelo je s time sto je jedna poslanica njihovog parlamenta trazila zabranu slobode govora.
  • Eon

    21.11.2022 06:12
    Za primer
    Svaka čast svim hrabrim ženama, posebno onim u Iranu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.