Evropska komisija predložila maksimalnu cenu gasa

Evropska komisija predložila je da maksimalna cena gasa bude 275 evra po megavat satu i ta mera bi se primenjivala od 1. januara, a važila bi godinu dana.
Evropska komisija predložila maksimalnu cenu gasa
Foto: Pixabay
To je izjavio komesar Evropske unije za energetiku Kadri Simson.
Komisija se nada da će uvođenje maksimalne cene gasa pomoći državama članicama da smanje cene energije za domaćinstva i kompanije koje su ove godine dostigle rekordnu visinu nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je dovelo do inflacije i uvećanja troškova života, objavio je Rojters.
O tom predlogu će 24. novembra raspravljati ministri energetike zemalja članica Unije, a ta ideja je u prethodnom periodu dovela do neslaganja 27 država iz bloka.
 
Belgija, Grčka, Italija i Poljska pozivaju na uvođenje ograničenja cene gasa, dok se Nemačka kao najveća ekonomija u Uniji tome protivi, prenosi Radio slobodna Evropa.
 
Nemačka je rekla da bi ograničenje moglo otežati preko potrebne nabavke gasa i smanjiti podsticaj za suzbijanje potrošnje tog energenta, kada zemlje treba da uštede gorivo i pronađu zamenu za ruske isporuke.
 
Komisija je predložila maksimalnu cenu ruskog gasa u septembru, ali je odustala od te ideje nakon otpora zemalja centralne i istočne Evrope, koje su bile zabrinute da će Moskva uzvratiti prekidom isporuke gasa koji im i dalje šalje.
 
Evropa se oslanjala na Rusiju za otprilike 40 odsto uvoza gasa pre nego što je Moskva napala Ukrajinu, a taj procenat je smanjen na oko osam odsto, jer je Rusija u međuvremenu prekinula isporuke Evropi.
 
S obzirom na taj pad, neke diplomate EU rekle su da bi gornja granica malo doprinela smanjenju evropskih cena gasa i da bi više funkcionisala kao geopolitički potez za smanjenje prihoda Moskvi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet