Papa uporedio rusku invaziju na Ukrajinu sa Staljinovim "Glodomorom"

Papa Franja je stradanje Ukrajinaca u ratu koji im je nametnula Rusija, uporedio s "Glodomorom".
Papa uporedio rusku invaziju na Ukrajinu sa Staljinovim "Glodomorom"
Foto: FoNet/AP
U pitanju je genocid koji je veštački izazvao Staljin u Ukrajini 1930-ih godina tokom sovjetske represije nad tamošnjom nacijom, pre svega nad seljacima.
Sovjetski lider Josif Staljin optužen je da je izazvao glad u Ukrajini, a veruje se da je tada od gladi umrlo više od tri miliona ljudi.
AP ocenjuje da je papa nazivajući stradanje Ukrajinaca genocidom, značajno zaoštrio retoriku protiv Rusije.
 
Do sada je samo 17 zemalja zvanično priznalo glad, poznatu kao genocidni "Glodomor", prema podacima Muzeja Glodomora u Kijevu.
 
Papa je ponovo pozvao na molitve za "užasnu patnju dragog i mučeničkog ukrajinskog naroda". On je podsetio da se u subotu obeležava 90 godina od početka nametnutog gladovanja koje Ukrajina obeležava svake četvrte subote u novembru kao Dan sećanja.
  • Lalo

    24.11.2022 11:34
    Zlostavljanje dece
    Da li je to časni Pahomije prešao u katoličanstvo?
  • Eeeee

    24.11.2022 09:20
    Papo jel se Rusija proširila do Vatikana il Vatikan i Nato do rusije?Pitam za druga
  • Nismo

    24.11.2022 07:30
    učili u školi. U srbiji se nezna za glodomor jer nije bilo "lepo" da se priča istina o braci rusima. A i ko je smeo da pisne nešto protiv Staljina i da je nakon toga prisilno naseljavao ruse u Ukrajinu. Znanje srba o rusiji je površno i selektivno prekrojeno kako bi se sakrila cela istina jer istoriju pišu pobednici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.