Poslanici Francuske izglasali da se pravo na abortus unese u Ustav

Poslanici Narodne skupštine - donjeg doma Parlamenta Francuske, usvojili su zakon po kojem bi pravo na abortus bilo uneto u Ustav.
Poslanici Francuske izglasali da se pravo na abortus unese u Ustav
Foto: Pixabay
"Za" je glasalo 337 poslanika, a 32 "protiv" u Skupštini koja ima 557 poslanika.
Da bi se izmenio Ustav Francuske, to prvo mora da bude odobreno u oba doma skupštine - Narodnoj skupštini Senatu - gornjem domu Parlamenta, a zatim i na referendumu.
Autori predloga iz leve koalicije tvrde da je cilj dopune Ustava "zaštita i garantovanje osnovnog prava na dobrovoljni prekid trudnoće".
 
Abortus je u Francuskoj dekriminalizovan zakonom iz 1975. godine, ali u Ustavu ne postoji odredba kojom bi to pravo bilo garantovano. Ministar pravde Erik Dipon-Moreti rekao je da centristička vlada Francuske podržava inicijativu za dopunu Ustava.
 
On je pomenuo odluku Vrhovnog suda SAD iz juna, kojom je eliminisano savezno ustavno pravo na abortus i odluka o tome prepuštena saveznim državama: "Pravo na abortus za koje smo mislili da je stečeno 50 godina (u SAD), u stvarnosti uopšte nije stečeno", rekao je on.
 
Nedavna anketa je pokazala da preko 80 odsto Francuza podržava pravo na abortus i da se većina građana zalaže da se to pravo unese u Ustav.
 
Centristička alijansa francuskog predsednika Emanuela Makrona - Renesansa, odlučila je u četvrtak da povuče sličan predlog o kojem je trebalo da se u ponedeljak raspravlja u Narodnoj skupštini. Centristički i levičarski poslanici su se umesto toga složili da podrže jedan zakon koji kaže da "zakon garantuje delotvoran i jednak pristup pravu na dobrovoljni prekid trudnoće".
 
Glasanje je bilo prvi korak dugog procesa bez garantovanog rezultata. Senat, u kojem konzervativna stranka Republikanci ima većinu, odbacio je sličan zakon u septembru. Republikanski senatori su tvrdili da ta mera nije potrebna jer pravo na abortus nije ugroženo u Francuskoj.
 
Ministar Dipon-Moreti je rekao da se nada da bi neki senatori mogli da promene mišljenje i formiraju većinu za dopunu Ustava. On i drugi zagovornici dopune Ustava tvrde da poslanici ne bi trebalo da izlažu osnovna prava riziku, jer bolje da ona budu upisana u Ustav koji je teže promeniti nego zakon.
 
Pravo na abortus uživa široku podršku u francuskom političkom spektru, uključujući i krajnje desničarski "Nacionalni zbor" Marin Le Pen. Ipak, Le Pen je poslednjih dana rekla da se protivi predlogu levičara za dopunu Ustava jer smatra da bi to moglo da dovede do produženja ili ukidanja vremenskog ograničenja u kojem može da se prekine trudnoća.
 
Posle odluke Vrhovnog suda SAD u junu, Makron je tvitovao da je "abortus osnovno pravo svih žena koje mora biti zaštićeno".
  • Милица

    25.11.2022 23:02
    Абортус је убиство! Убијате неког ко не може да се одбрани, а на страну то што вам је то најрођенији нерођени. Замислите како убијате своју децу коју сте одлучили да родите и пустили их да живе неколико година. У чему је разлика?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.