Britanski premijer uživa daleko veću popularnost nego njegova stranka

Britanskog premijera Rišija Sunaka koji je preuzeo dužnost pre oko mesec dana, podržava gotovo polovina Britanaca, dok je popularnost njegove Konzervativne partije na najnižem nivou za 15 godina.
Sunak je po dolasku na čelo vlade 25. oktobra, posle kratkog neuspešng mandata Liz Tras, stabilizovao ekonomiju, potvrdio partnerstva sa saveznicima od Vašingtona do Kijeva i čak umirio Evropsku uniju nakon višegodišnjeg sporenja Brisela i Londona.

Izazovi su, međutim, tek pred njim: od slabljenja ekonomije, rasta životnih troškova i podeljene i sve nepopularnije Konzervativne partije koja je 12 godina na vlasti.

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da se Sunak, 42-godišnji bivši investicioni bankar, prilično dopada britanskoj javnosti, što nije slučaj s njegovom strankom.
 
U anketi koju je sproveo Ipsos, 47 odsto ispitanika je reklo da im se dopada premijer, a 41 odsto da im se ne dopada.
 
"To je definitivno bolje nego što je Boris Džonson imao ranije ove godine dok je bio premijer", izjavio je šef političkog istraživanja u Ipsosu Gideon Skiner.
 
Istraživanje je pokazalo da samo 26 odsto Britanaca ima pozitivan stav o Konzervativnoj partiji, a 62 odsto nema dobro mišljenje, što su najlošiji podaci za tu stranku za 15 godina. U istraživanju su učestvovale 1.004 osobe.
 
Mnogi glasači su pozdravili dolazak Sunaka kao promenu u odnosu na Liz Tras i njenog prethodnika Borisa Džonsona, čiji su trogodišnji mandat obeležili skandali.
 
Partija je, ipak, na vlasti od 2010. pa je teško da sa sebe skine odgovornost za finansijske probleme svoje zemlje.
 
Iako nije nemoguće da Konzervativci povrate poverenje javnosti pre narednih izbora, planiranih do kraja 2024, to neće biti lako. Istraživanja pokazuju da bi Laburstička partija mogla lako da pobedi.
 
Sunak je stekao popularnost kao ministar finansija tokom pandemije korona virusa kada je finansijski podržao zatvorena preduzeća i radnike koji su ostali bez posla.
 
Sada se suočava s još težom ekonomskom krizom koju su izazvali pandemija, Bregzit i rat u Ukrajini koji je doveo do poskupljenja energenata.
 
Situaciju su dodatno pogoršale mere za smanjenje poreza koje je uvela Tras, što je dovelo do previranja na finansijskom tržištu, pada funte, povećanja cene zaduživanja i hitne reakcije centralne banke.
  • malo sutra

    27.11.2022 16:54
    Pijun Klausa Švaba, isto kao i kolega mu sa slike Trudo i kao i skoro svi premijeri širom sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet